Economie

3,3 procent van agrarische omzet komt uit nevenactiviteiten

De inkomsten uit nevenactiviteiten als boerderijverkoop, zorg en natuurbeheer namen de afgelopen jaren flink toe
De inkomsten uit nevenactiviteiten als boerderijverkoop, zorg en natuurbeheer namen de afgelopen jaren flink toe

Het inkomen uit nevenactiviteiten op agrarische bedrijven neemt steeds verder toe, ziet Rabobank. Landbouwbedrijven halen nu 3,3 procent van hun omzet uit neveninkomsten, oftewel 1,1 miljard euro.

Drie op de tien agrarische ondernemers hebben momenteel inkomsten uit nevenactiviteiten, zoals boerderijverkoop, energie, kinderopvang, zorg en natuur-en landschapsbeheer. Volgens de bank is de omzet uit land- en tuinbouwactiviteiten in de periode 2010 tot 2020 met gemiddeld 1,6 procent per jaar toegenomen. De neveninkomsten groeiden in die periode met gemiddeld 10 procent per jaar.

Groei richting 5,1 miljard omzet

Die snelle groei voorziet Rabobank ook in de toekomst. Naar verwachting is de omzet uit nevenactiviteiten in 2030 significant groter voor landbouwbedrijven. Waar het nu gaat over 1,1 miljard, is de schatting voor 2030 zo’n 3,4 tot 5,1 miljard euro omzet. 

Inkomsten uit de markt

Volgens de bank kunnen neveninkomsten een mogelijke compensatie bieden voor bedrijven die te maken hebben met krimp of stagnerende groei. Het potentieel verschilt per ondernemer, maar Rabobank schat in dat ruwweg 80 tot 90 procent van de neveninkomsten uit de markt zal komen. De rest komt uit subsidies voor de zogeheten groene en blauwe diensten.