Economie

Alex Datema wordt nieuwe directeur Food & Agri bij Rabobank

Alex Datema is melkveehouder in het Groningse Briltil
Alex Datema is melkveehouder in het Groningse Briltil

De Groningse melkveehouder Alex Datema wordt per 1 mei de nieuwe directeur Food & Agri bij Rabobank.

Datema (1966) heeft met een compagnon in het Groningse Briltil 120 koeien op 70 hectare. Hij volgt Carin van Huët op, die per 1 januari afscheid nam van de Rabobank.

Einde voorzitterschap Boerennatuur

Alex Datema is bestuurlijk erg actief. Zo is hij mede-initiatiefnemer van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel en is hij sinds 2016 voorzitter van Boerennatuur, een koepelorganisatie van agrarisch natuurbeheer. Dit voorzitterschap beëindigt hij als hij aan de slag gaat voor de Rabobank.

Aanstelling signaal voor koers Rabobank

De aanstelling van Datema lijkt een signaal voor de koers die Rabobank wil gaan varen met haar landbouwactiviteiten. De rol die Rabobank afgelopen decennia speelde in de schaalontwikkeling van de sector heeft afgelopen tijd kritiek opgeleverd.

Alex Datema meldt zelf het volgende daarover: ‘Mijn gehele bestuurlijke carrière zet ik mij al in voor de duurzame toekomst van de landbouw. Duurzaam betekent voor mij economisch en ecologisch duurzaam. Kiezen voor duurzaamheid betekent dat je als boer voor grote keuzes komt te staan. Die keuzes maak je vaak samen met je bank. Ik wil graag samen met de coöperatieve Rabobank naast de individuele boer gaan staan bij deze ingewikkelde keuzes.’

In 2021 had Veeteelt nog een uitgebreid interview met Datema.