Economie

Eiwit bepaalt laatste twee jaar steeds sterker voederwaardeprijs

De prijzen voor energierijke grondstoffen zijn de laatste twee jaar gedaald, terwijl de prijzen voor eiwitrijke grondstoffen zoals sojaschroot relatief hoog bleven
De prijzen voor energierijke grondstoffen zijn de laatste twee jaar gedaald, terwijl de prijzen voor eiwitrijke grondstoffen zoals sojaschroot relatief hoog bleven

Prijzen van eiwitrijke krachtvoergrondstoffen als sojaschroot zijn de laatste jaren relatief hoog gebleven ten opzichte van prijzen van energierijke grondstoffen. Daardoor is het eiwitgehalte van mengvoer nu veel meer bepalend voor de voederwaardeprijs dan twee jaar geleden.

Dit blijkt uit een analyse van onderzoekers van Wageningen Livestock Research van de opbouw van voederwaardeprijzen door de jaren heen.

Prijzen eerlijk vergelijkbaar

Wageningen Livestock Research bepaalt al meer dan vijftien jaar iedere vier weken de voederwaardeprijzen van veevoergrondstoffen en mengvoer. Daarbij wordt gekeken naar de energiewaarde in vevi en de eiwitwaarde in dve. De kvevi-prijs wordt bepaald door de prijzen van energierijke grondstoffen, zoals granen en graanbijproducten, en de dve-toeslag door de prijzen van eiwitrijke grondstoffen. Met de berekening van de voederwaardeprijzen worden de prijzen van rundveevoeders eerlijk vergelijkbaar en kan bepaald worden of de aankoop van voeders prijstechnisch interessant is.

Tot 2023 steeg vevi sneller dan dve

In 2009 was de gemiddelde voederwaardeprijs voor een kvevi ongeveer 5 eurocent, terwijl de kg dve-toeslag rond de 100 eurocent lag. In 2015 was de kvevi-prijs verdubbeld tot ongeveer 10 eurocent, maar bleef de kg dve-toeslag rond de 100 eurocent. In 2023 was dat respectievelijk 20 en 130 eurocent. De kvevi-prijs is in deze jaren dus harder gestegen dan de kg dve-toeslag.

Dve bleef laatste twee jaar duur

Als alleen naar de afgelopen twee jaar wordt gekeken, dan zijn juist de kvevi-prijzen gedaald, terwijl de dve-toeslag relatief hoog bleef als gevolg van de hoge prijs van eiwitrijke grondstoffen als sojaschroot. Zo werd de gemiddelde prijs voor mengvoer in december 2022 nog voor circa 70 procent bepaald door de kvevi-prijs en voor 30 procent door de kg dve-toeslag. Halverwege 2023 was deze verhouding 60/40 en vanaf november was dat 50/50. Het eiwitgehalte van mengvoer is de laatste jaren dus steeds sterker bepalend geworden voor de voederwaardeprijs.