Economie

Nederland verdiende 50,4 miljard euro aan landbouwexport in 2023

De exportwaarde van vlees nam toe met 2 procent naar 11,2 miljard euro
De exportwaarde van vlees nam toe met 2 procent naar 11,2 miljard euro

Nederland heeft in 2023 voor 123,8 miljard euro aan landbouwproducten geëxporteerd. Aan deze export verdiende de economie 50,4 miljard euro.

Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Wageningen Economic Research en het CBS in opdracht van het ministerie van LNV.

Exportwaarde stijgt met 1,6 procent

De landbouwexportwaarde nam in 2023 nog toe met 1,6 procent. Het exportvolume daalde, maar dit werd ruimschoots gecompenseerd door prijsstijgingen. De Nederlandse economie verdiende aan de export in 2023 naar schatting 50,4 miljard euro. Dat is 4 procent meer dan in 2022. Deze verdienste is berekend door van de uitvoerwaarde de waarde van de invoer af te trekken die in de hele Nederlandse productieketen nodig was om deze uitvoer te produceren. Van de verdiensten is 45,7 miljard toe te schrijven aan de export van goederen die in Nederland zijn geproduceerd en 4,7 miljard euro aan de wederuitvoer van buitenlands producten. 

Zuivel en eieren belangrijkste categorie

Met een waarde van 12 miljard euro waren in 2023, net als in 2022, zuivel en eieren de belangrijkste exportproducten. De exportwaarde van deze productcategorie bleef afgelopen jaar nagenoeg stabiel. De exportwaarde van vlees nam toe met 2 procent naar 11,2 miljard euro. 

Minder export naar China

Ook afgelopen jaar was Duitsland de belangrijkste exportmarkt voor producten uit de Nederlandse landbouw, met een aandeel van bijna 25 procent en een totaalbedrag van 29,6 miljard euro. Naar België werd voor 15,2 miljard euro geëxporteerd, naar Frankrijk voor 10,7 miljard euro en naar het Verenigd Koninkrijk voor 9,4 miljard euro. De landbouwexport naar China nam met 20 procent af. Volgens WUR en het CBS is deze daling vooral te wijten aan een teruggelopen vraag naar babymelkpoeder en varkensvlees uit Nederland. Dit komt onder andere door een hogere productie in China zelf.