Economie

Pachtnormen stijgen in bijna alle regio’s

De pachtprijsnormen voor 2025 zijn in 13 van de 14 regio’s gestegen, omdat in de berekening van het vijfjarig gemiddelde voor grondbeloning, het redelijke inkomensjaar 2018 is vervangen door het goede inkomensjaar 2023
De pachtprijsnormen voor 2025 zijn in 13 van de 14 regio’s gestegen, omdat in de berekening van het vijfjarig gemiddelde voor grondbeloning, het redelijke inkomensjaar 2018 is vervangen door het goede inkomensjaar 2023

De pachtnormen voor los bouw- en grasland stijgen dit jaar met minimaal 2 tot maximaal 10 procent. Alleen in het pachtprijsgebied IJsselmeerpolders betalen pachters dit jaar iets minder voor een hectare landbouwgrond.

Dit blijkt uit een overzicht van de pachtprijsnormen voor 2025 van Wageningen Social & Economic Research.

Veenkoloniën en Oldambt laagste pachtprijs

In het pachtprijsgebied Veenkoloniën en Oldambt stijgt de norm met 10 procent. Met 600 euro per hectare blijft dit gebied wel de regio met de laagste pachtprijsnorm. Ook het Oostelijke veehouderijgebied krijgt te maken met een pachtprijsstijging van 10 procent en in Zuid-Limburg en het Zuidwestelijk akkerbouwgebied is de stijging van de regionorm met respectievelijk  9 en 8 procent eveneens relatief hoog. 

Overzicht van de regionormen voor pachtprijzen (in euro per hectare) voor 2024 en 2025 (bron: Wageningen Social & Economic Reseach)

Norm gedaald in IJsselmeerpolders

Het pachtprijsgebied IJsselmeerpolders is de enige regio waar de pachtnorm dit jaar daalt. Door een daling van vijf procent komt de regionorm uit op 1.740 euro per hectare, veruit de hoogste pachtnorm van Nederland. Ook in Zuidwest-Brabant, Zuid-Limburg, het Zuidelijke veehouderijgebied en het Hollands/Utrechts weidegebied betalen pachters meer dan 1.000 euro voor een hectare los bouw- en grasland.

Berekend op basis van grondbeloning

De hoogste toelaatbare pachtprijzen voor 2025  zijn berekend door onderzoekers van Wageningen Social & Economic Research volgens het Pachtprijzenbesluit van 2007. Uitgangspunt voor de berekening is de gemiddelde grondbeloning, die wordt afgeleid van het inkomen van melkveehouders en akkerbouwers in het pachtprijsgebied. Hierbij wordt uitgegaan van een rollend vijfjarig gemiddelde. De verschillen tussen 2024 en 2025 worden verklaard door verschillen in grondbeloning tussen de jaren 2018 en 2023. Voor dit jaar zijn de resultaten van het gemiddelde inkomensjaar 2018 vervangen door die van het goede inkomensjaar 2023.