Prijsverschil blijvend en tijdelijk grasland steeds groter

De prijs voor de aankoop van een hectare tijdelijk grasland (88.200 euro) was afgelopen jaar gemiddeld 20 procent hoger dan de prijs voor de aankoop van hectare blijvend grasland (72.400 euro). Dit prijsverschil wisselt sterk tussen provincies en is in de afgelopen jaren steeds groter geworden.
Deze conclusies trekken onderzoekers van Wageningen Economic Research en het Kadaster uit een analyse van de agrarische grondmarkt.
Prijs tijdelijk grasland gelijk aan snijmaisland
In 2024 werd tijdelijk grasland verhandeld voor gemiddeld 88.200 euro per hectare. Dat is bijna gelijk aan de prijs van 88.100 euro die werd betaald voor een hectare grond voor de teelt van snijmais. Bouwland was met een prijs van 99.600 euro per hectare nog een stuk duurder. De prijs voor blijvend grasland lag in 2024 op gemiddeld 72.400 euro per hectare. Uit een analyse van de grondtransacties blijkt dat de prijs voor tijdelijk grasland in de afgelopen twaalf jaar sneller is gestegen dan de prijs voor blijvend grasland.
Prijsverschil in Noord-Holland ruim 40 procent
De verschillen in prijs tussen tijdelijk en blijvend grasland variƫren sterk per provincie. In Gelderland werd in de afgelopen vijf jaar blijvend grasland zelfs voor een wat hogere prijs verkocht dan tijdelijk grasland. In Overijssel, Utrecht en Limburg was het prijsverschil niet groter dan enkele procenten. In Groningen werd voor tijdelijk grasland circa 25 procent meer betaald dan voor blijvend grasland, in Flevoland circa 30 procent en in Noord-Holland was het prijsverschil zelfs meer dan 40 procent.
Grootste aandeel tijdelijk grasland in Brabant
Ook het aandeel tijdelijk grasland varieert sterk tussen provincies. In Noord-Brabant is het aandeel tijdelijk grasland het grootst, omdat melkveehouders en akkerbouwers hier veel samenwerken en melkveebedrijven in deze regio van oudsher vaak ook akkerbouwgewassen telen zoals aardappelen en suikerbieten. Daarnaast zijn in de afgelopen jaren veel melkveehouders in Brabant gestopt. Hun percelen worden sindsdien vaak benut voor de teelt van voedergewassen of verhuurd aan akkerbouwers. Tenslotte heeft blijvend grasland op de zandgronden in Noord-Brabant een aantal jaren sterk geleden onder droogte, waardoor het gescheurd moest worden.
Blijvend grasland relatief vaker verhandeld
Het Nederlands graslandareaal is in totaal ongeveer 962.000 hectare. Daarvan is 70 procent blijvend grasland, 21 procent tijdelijk grasland en 9 procent natuurlijk grasland. De mobiliteit van blijvend grasland was afgelopen jaar duidelijk hoger dan de mobiliteit van tijdelijk grasland. In 2024 wisselde bijna 2,0% van het areaal blijvend grasland van eigenaar, terwijl 1,7% van het areaal tijdelijk grasland werd overgedragen en slechts 0,5% van het areaal natuurlijk grasland.
Het volledige onderzoeksrapport over de prijsverschillen tussen tijdelijk en blijvend grasland is te downloaden van de website van het Kadaster.