Economie

Rabobank voorziet krimp vleeskalverhouderij met 40 tot 50 procent in 2040

gebruikskruisingen
Rabobank verwacht dat kalveren voor de vleeskalverhouderij in 2040 minimaal tot acht weken leeftijd op het melkveebedrijf blijven

Rabobank Nederland vindt dat de Nederlandse vleeskalverhouderij zich moet richten op het verwaarden van kalveren uit de Nederlandse melkveehouderij. 

De import van kalveren uit verre landen past niet in deze visie, vertelde Alex Datema, directeur Food & Agri van Rabobank, tijdens de Dag van het Kalf, waarover vakblad De Kalverhouder bericht.

Tot acht weken op melkveebedrijf

Rabobank zal binnen enkele jaren geen bedrijven meer financieren die kalveren importeren buiten een cirkel met een straal van 800 kilometer. In 2030 zal de straal van deze cirkel worden verkleind tot 400 kilometer. Ook verwacht de bank dat kalveren in 2030 minimaal de eerste vier weken van hun leven op het melkveebedrijf zullen moeten blijven. In 2040 zou dit zelfs acht weken kunnen zijn.

Kleinere melkveestapel en milieuwetgeving

Als gevolg van de beperking van de transportafstand, een kleinere melkveestapel en strengere milieuwetgeving voorziet Rabobank een krimp van de Nederlandse kalversector met 40 tot 50 procent in 2040.