Economie

Sojaprijzen blijven zeer onvoorspelbaar

De Zuid-Amerikaanse sojaopbrengsten staan onder druk als gevolg van de natuurverschijnselen El Nino en La Nina.
De Zuid-Amerikaanse sojaopbrengsten staan onder druk als gevolg van de natuurverschijnselen El Nino en La Nina.

Hoewel de sojaprijs de laatste weken daalt door een toenemend aanbod, is het volgens adviesbureau Liba zeer onzeker hoe de prijs zich de komende tijd zal ontwikkelen.

Liba adviseert veehouders om de prijzen niet te ver van tevoren vast te zetten.

Groter aanbod door onrust

De prijs van soja is de laatste weken behoorlijk gedaald door een groter aanbod vanuit Zuid-Amerika. Daarnaast verkopen volgens Liba beleggingsfondsen hun positie in grondstoffen vanwege de onrust in de Amerikaanse bankenwereld en discussie over een verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid.

Droogte zet opbrengsten onder druk

De wereldmarkt voor soja wordt voor een belangrijk deel bepaald door het aanbod vanuit Zuid-Amerika. Droogte en hoge temperaturen hebben in deze regio de laatste jaren gezorgd voor een lagere productie. Daarbij heeft Argentinië in het eerste kwartaal van dit jaar circa 30 procent minder soja geëxporteerd. Dit komt enerzijds door het feit dat meer soja lokaal wordt gebruikt vanwege Chinese investeringen in de Argentijnse varkenshouderij. Anderzijds staan de opbrengsten extra onder druk als gevolg van droogte door het effect van de natuurverschijnselen El Nino en La Nina.

Noodtoestand en recordoogsten

Ook andere delen van Zuid-Amerika kampen met droogte. Zo heeft de regering van Chili de noodtoestand voor de landbouw afgekondigd. Tegelijkertijd werden in belangrijke landbouwgebieden in Brazilië juist recordoogsten gerealiseerd. De tegengestelde ontwikkelingen zorgen er volgens Liba voor dat de sojaprijzen zeer onvoorspelbaar blijven.