‘Vlaams PAS-decreet vraagt oplossingsgericht denken’
‘Bedrijven moeten zich goed bezinnen wat tegen 2030 haalbaar is’, stelt Riccy Focke, Vlaams transitiemanager PAS, in het novembernummer van Veeteelt en VeeteeltVlees.
Vanuit zijn rol als transitiemanager PAS brengt Riccy Focke de gevolgen van het Vlaamse stikstofdecreet inzicht voor veehouders. Nagenoeg dagelijks krijgt Focke vragen van Vlaamse veehouders over de gevolgen van het Vlaamse PAS-akkoord voor hun bedrijf. Vaak zijn dat veehouders die hun vergunning moeten vernieuwen, maar niet weten hoe het verder moet. Focke heeft daar ook bijzondere aandacht in voor vijftigplussers.
Riccy Focke, transitiemanager PAS:Onroerend goed, zoals grond, is door de wetgeving vandaag niet meer waardevast
Teruglopend terugverdieneffect
‘Ik geef boeren mee welke rechten en plichten ze hebben. En vandaaruit zet ik ze oplossingsgericht aan het denken’, stelt Focke in het interview. Hij wijst ook op het belang van het terugverdieneffect van mogelijke maatregelen en op de gevolgen van een krimpende veestapel. Ook het teruglopen van de terugverdiencapaciteit is volgens Focke een risico voor de sector. ‘Onroerend goed, zoals grond, is door de wetgeving vandaag niet meer waardevast. Door nulbemesting bijvoorbeeld kan je eigendomswaarde of gebruikswaarde zomaar verdampen,’ stelt Focke. Hij wijst daarbij naar het belang van deze terugverdiencapaciteit richting financiering en banken.
Vorig jaar werd het Vlaams stikstofdecreet met een reductiedoelstelling van 25 procent ammoniak tegen 2030 in de wet gegoten. De gevolgen van dit decreet zijn nu voor de individuele boer plots duidelijk.
Lees het volledige interview in het novembernummer van Veeteelt en VeeteeltVlees.