Economie

Vlees, een van de belangrijkste Vlaamse exportproducten

Vlees
Na varkensvlees is rundsvlees het tweede belangrijkste exportproduct in Vlaanderen

In 2024 exporteerde Vlaanderen voor 3,2 miljard euro aan vers en bevroren vlees, tegenover een invoer van 1,2 miljard euro. Dat resulteert in een positieve handelssaldo van meer dan 2 miljard euro. Dat blijkt uit het rapport over de Vlaamse agrohandel 2024 van het Vlaamse Departement Landbouw en Zeevisserij.

Vooral vers varkensvlees doet het goed als exportproduct waarbij in 2024 een uitvoer van 593.000 ton ter waarde van 1,5 miljard euro is gerealiseerd. 

Rundsvlees na varkensvlees belangrijkste vleesproduct

Ook de export van rund- en kalfsvlees neemt volgens het rapport een prominente plaats in, met een groeiende vraag op de internationale markten. Het rapport maakt zo melding dat de Vlaamse export van vers runds- en kalfsvlees in 2024 met 7 procent in volume en 10 procent in waarde steeg. In totaal werd 109.000 ton uitgevoerd, goed voor 670 miljoen euro. Dat betekent dat rundvlees na varkensvlees het tweede belangrijkste vers vleesproduct is binnen de Vlaamse export. 

De netto vleesuitvoer voor deze categorie lag op plus 431 miljoen euro. In vergelijking met tien jaar geleden is vooral de uitvoerwaarde sterk gestegen: plus 27 procent tegenover een volumetoename van slechts 6 procent. Volgens het rapport wijst dit op een verschuiving naar meer toegevoegde waarde of hogere marktprijzen.

Afzet rundsvlees vooral in Nederland en Frankrijk

Volgens het rapport vindt de afzet van het Vlaamse rundvlees vooral plaats in de buurlanden Nederland en Frankrijk. Zij nemen samen 55 procent van de uitvoerwaarde voor hun rekening. Daarna volgen Duitsland en Italië. Dat bevestigt de sterkte van Vlaanderen in de West-Europese markt, stelt het rapport. Tegelijk blijft ook de import uit nabije en verre landen een factor: Nederland, Frankrijk en Ierland voeren samen de top drie aan van herkomstlanden, terwijl ook de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Japan hun export naar Vlaanderen zagen toenemen in 2024.

Levende kalveren worden vrijwel uitsluitend ingevoerd uit Nederland, wat het belang onderstreept van de grensoverschrijdende keten tussen Vlaamse kalverhouders en Nederlandse leveranciers.

Inzet op kwaliteitsvol vlees

Sinds 2020 groeit de uitvoerwaarde van vlees gestaag, ondanks een licht dalende trend in exportvolumes. In 2021 piekte de uitvoer nog op 1,3 miljoen ton, terwijl dat in 2024 uitkwam op 1,1 miljoen ton. De invoer daalde in diezelfde periode van 410.000 ton naar 323.000 ton. ‘Deze cijfers tonen aan dat Vlaanderen steeds meer inzet op kwaliteitsvol vlees met een hoge exportwaarde, waarin het runds- en kalfsvlees zich als blijvende groeier profileert’, aldus het rapport.