Fokkerij

Blaarkopgenen kunnen runderoogziekten wereldwijd helpen voorkomen

 De gepigmenteerde huid rond de ogen van blaarkoppen blijkt te beschermen tegen oogkanker
De gepigmenteerde huid rond de ogen van blaarkoppen blijkt te beschermen tegen oogkanker

Specifieke genen van de Groninger blaarkop maken dit ras minder gevoelig voor oogkanker. Deze kennis kan helpen om oogziekten te voorkomen bij runderen over de hele wereld.

De bijzondere genen van de blaarkop werden ontdekt door onderzoekers van Wageningen Livestock Research. Zij brengen samen met Afrikaanse collega’s in het kader van een internationaal onderzoeksproject de genen van inheemse runderrassen in kaart.

Bron van genetische variatie

Inheemse runderrassen zijn volgens de onderzoekers een belangrijke bron van genetische variatie. De wetenschappers zijn vooral geïnteresseerd in specifieke genen die ervoor zorgen dat traditionele rassen zijn aangepast aan lokale omstandigheden, zoals klimaat of bepaalde ziekten. Deze kennis zou in de toekomst goed van pas kunnen komen in fokprogramma’s van andere rassen.

Wereldwijd oogziekten voorkomen

In het onderzoek naar eigenschappen van het blaarkopras keken de wetenschappers onder andere naar genen die verantwoordelijk zijn voor de gekleurde blaren rond de ogen. De gepigmenteerde huid rond de ogen blijkt te beschermen tegen oogkanker. Kennis over de genetische achtergrond van deze unieke eigenschap kan volgens de onderzoekers helpen om oogziekten bij runderen over de hele wereld te voorkomen.