Fokkerij

BWB-keuring in Libramont toonde vele topnummers

Het succes van Libramont kende vooral een zwaartepunt voor de stallen ‘du Coin’ en ‘de Spy’.  Met Alizee du Coin bij de koeien en Babibelle en kalfje Dragone bij de zoogstellen verzilverden de familie Maillieux-Dony zelfs twee kampioenstitels uit vier rubriekwinsten.

Maar liefst 30 rubrieken kregen de vijf aangeduide juryleden voor hun kiezen op de 32ste editie van de nationale prijskamp Belgisch witblauw in Libramont, 203 dieren kregen door hen een plaats toegewezen. In twee reeksen namen een 50-tal kinderen ook deel aan de voorstellingswedstrijd Coep de coeur.

Bij de stieren was de jury niet geheel unaniem in de keuze van de koeien. Met drie stemmen ging de titel niet geheel onverwacht naar Folklore de Fooz. Deze Darko-zoon uit een Courtois-dochter is gefokt in de stal van Eric en Julien Coheur en nu eigendom van Michel en Cedric Lefevre uit Seneffe. Folklore won zijn rubriek niet zonder enige moeite en na tussenkomst van een arbiter. Zijn correcte bouw, breedte in voor- en achterhand alsook in de rug brachten hem zowel de rubriekswinst als uiteindelijk ook het kampioenschap.

Winst voor moeder Ki-stier

De stal ‘du Coin’ en de familie Mailleux-Dony uit Braibant kende in Libramont een enorm succesvolle editie. Hun Alizee du Coin won als jongste rubriekswinnaar het kampioenschap bij de koeien en dat met vier stemmen. Reeds in haar rubriek had de Tilouis-dochter uit een Sheriff al haar kwaliteiten nodig om twee andere topkoeien voor te blijven. De net geen vier jaar oude koe woog in 948 kg met 137 cm hoogtemaat. De moeder van ki-stier Cargo du Coin showde een opvallende achterhand met veel bevleesdheid en finesse.

Ook bij de zoogstellen was het prijs voor de Du-Coin-stal. Hun Babibelle du Coin (v. Fute) won samen met haar kalf Dragone (v. Darko) het kampioenschap. Dat moeder Babibelle – met 128 cm hoogtemaat en 794 kilogram niet de meest massieve - enorm vleespartijen toonde was al duidelijk in haar rubriek bij de gekalfde vaarzen die ze niet zonder enige moeite won. Haar Darko-kalf toonde een zelfde kwaliteit en  was overduidelijk een van de betere kalveren uit de verschillende rubrieken.

Van Bellegem heerst

Vier rubriekswinnaars maakten ook voor de familie Van Bellegem uit Spy van Libramont een succesvolle keuring. Twee van hun dieren daarvan zijn in volle eigendom, twee andere in mede-eigendom. Het was Gabelle de Saint-Fontaine die de titel pakte in die leeftijdsgroep. Deze Jet-Set-dochter heeft de familie in mede-eigendom met de fokker van het dier Luc Mahoux uit Pailhe. Gabelle showde een compleet plaatje met veel rondingen in de bouw, een bespierde achterhand. Ze mat op de keuring 121 cm met 557 kilogram. 

Jet-Set toonde ook in een ander kampioenschap zijn fokkerijkwaliteiten. De combinatie van deze ki-stier met Tisane de la Cleuzeur (v. Grommit) leverde Stephane Jossaert en zijn net geen 31 maanden oude Galactique de Saint Donat de kampioenstitel. De vaars van 130 cm hoogtemaat en maar liefst 794 kg is gefokt door Laurent Gillet en toont een enorme ontwikkeling, zelfs in die mate dat ze veel oudere dieren in het kampioenschap in lengte, massa en breedte overtreft. In beweging imponeert Galactique enorm, in stand is de stand van het beenwerk wel een aandachtspunt. Voor de vijf juryleden was dat echter geen belet, ze won unaniem.

Vaak net niet

En de Vlamingen? Zij showden in totaal 25 dieren met veel kwaliteit. Maar heel vaak stranden ze op een ereplaats. Enkel Lieven Goddeeris kon met zijn King-zoon Paparazzi van Daisel, in mede-eigendom met Guy Perin, kon rubriekswinst pakken. Zeven andere Vlaamse dieren stranden op een tweede plaats, vijf op een derde plaats. In twee rubrieken had de tweede plaats voor vele toeschouwers echter een eerste mogen, zelfs moeten zijn.