Fokkerij

Drie op drie voor De Bel in Libramont

Pandita
Pandita (v. Falcon), eig.: Luc De Bel, Aalter, kampioen jong volwassen vrouwelijk

De Vlaamse deelname aan de keuring met blonde d’Aquitaine was bijzonder succesvol. Vooral in de oudere rubrieken vrouwelijk was de overheersing totaal. Voor Luc De Bel brachten drie deelnemende dieren drie titels op.

De Aalterse blonde d’Aquitainefokker Luc De Bel gaat zijn deelname aan de nationale keuring in Libramont voor 2023 niet snel vergeten. Drie dieren uit zijn stal maakten de lange trip naar het uiterste zuiden van België, alle drie behaalden een titel.

Opnieuw Noblesse

Zo won zijn Oderieke, een Fromantdochter, haar rubriek bij vrouwelijk van 3 tot 5 jaar en verkoos het Franse jurylid Jean-Pierre Planté haar als vrouwelijke blonde met de beste vleeseigenschappen. Hij prees haar onder meer om haar vlotte stap en mooie markeringen in de bespiering. In het kampioenschap bij de jong volwassen koeien moest ze het echter afleggen tegen stalgenote Pandita, een dochter van Falcon die Planté omschreef als enorm volumineus, met fijn vel en mooie bespiering. Pandita werd ook verkozen als beste in België geboren blonde.

De moeder van Pandita pakte tot slot ook een titel, deze bij de volwassen koeien. Noblesse, een dochter van Titan, werd eerder dit jaar nog kampioen op Agriflanders in Gent. Nu was zij vergezeld van haar kalf, een nazaat van Osasis. Noblesse en haar kalf werden omschreven als enorm ontwikkeld en zeer expressief in de raskenmerken.

Sanne wint opnieuw

De Vlaamse delegatie bestond deze editie uit vijf fokkers die elk meer dan verdienstelijk presteerden. Zo wist de jonge Sander Willems uit Kortenaken een vierde plaatst te behalen met zijn jonge Istarradochter Fien. Een vierde plek haalde ook Peter De Brabander uit Hamme met zijn zoogstel Noella (v. Impérial) en haar kalf.

Net wat beter deed stalgenote Ryane, een machtige Aramisdochter met een mooi open bekken. Zij werd voorafgegaan door Sanne, een dochter van Idéal uit de stal van Carl Mintjens uit Oostmalle. Sanne won vorige week nog haar rubriek in Bogaarden en overtuigde nu ook het Franse jurylid met enorme volume, diepte en mooie achterhand. De Bogaardense mannelijke kampioen Pastis (v. Hulk) moest nu de duimen leggen tegen de latere kampioen bij de oudere stieren Phénix de Pahys (v. Magic) van de familie Marcourt uit Ouffet.

Sanne
Sanne (v. Idéal), eig.: Carl Mintjens, Oostmalle, rubriekswinnaar koeien 2-3 jaar

Verrassende Pampelonne

Rijk gevuld was de deelname van Carl en Floris Arnauts uit Glabbeek. Maar liefst negen dieren stelden zij voor in Libramont. Aangenaam verrast waren zij door de winst van hun Pampelonne (v. Épéron), die samen met haar kalf de winst pakte in de rubriek met de zoogstellen. De jury prees haar ondanks de magere conditie van beide om de rastypische uitstraling, zeker in de kop. Vader en zoon haalden verder nog drie tweede plaatsen binnen.

Pampelonne
Pampelonne (v. Épéron), eig.: Carl en Floris Arnauts, Glabbeek, rubriekswinnaar zoogstellen

Nog een deelnemer van Bogaarden wist te scoren. Na haar uitverkiezing als Miss Fierba won Tiptop de Roda nu het kampioenschap bij de vaarzen. Deze Pandadochter van Jerôme Nolleveaux uit Graide showde rastype, klasse en veel openheid.

Bij de stieren waren beide kampioenstitels voor Jean-Pierre Marcourt uit Ouffet. De jongste van beide was Tito des Pahys. Deze zoon van Néron toonde veel rastype en finesse, maar miste met 473 kg toch wel wat massa in vergelijking met zijn leeftijdsgenoten. Tito won zowel de titel bij de jonge stieren als de prijs voor beste in België gefokte blonde. Stalgenoot Phénix de Pahys won dan weer de titel bij de oudere stieren alsook de titel stier met de beste vleeseigenschappen.