Fotoserie: Streven naar zelfvoorzienende bedrijfsvoering

Yvan en Mathieu Deschuyteneer uit het Vlaams-Brabantse Bever besteden veel aandacht aan de voervoorziening van de witblauwen. Zo veel mogelijk eigen voer telen zorgt voor het meeste rendement van de grond. Maar daarbij is ook goed ruwvoer belangrijk.
‘Buiten de soja, aanvullend krachtvoer en bierdraf zijn al onze grondstoffen voor de runderen op het bedrijf geteeld’, legt Yvan in het maartnummer van VeeteeltVlees uit. ‘We proberen zo veel mogelijk zelfvoorzienend te zijn. De luzerne hebben we nu op een 19 à 21 procent ruw eiwit, wat het een waardevol product maakt in onze voervoorziening.’ De veehouder geeft aan dat luzerne niet de eenvoudigste teelt is, niet zozeer arbeidstechnisch, eerder qua aandacht en timing.’
Een leerproces was ook de teelt van veldbonen op het bedrijf. ‘We zagen er een kans in om ook voor de eiwitvoorziening meer van onze grond te halen’, vertelt Yvan. ‘Het is eiwit dat je niet hoeft aan te kopen.’
Ideale koe
De focus op ruwvoer is ook terug te vinden in hun fokkerijvisie. Hun beeld van zowel de ideale koe als de ideale stier is dat van een dier met veel lengte en breedte. ‘En een beetje pens’, vult Mathieu aan. ‘Hoogtemaat is voor ons niet zo cruciaal.’
Zelfvoorzienend zijn is ook een onderdeel van de ambitie naar de toekomst op het bedrijf. 'We willen inderdaad nog meer oplossingen vinden om nog meer zelfvoorzienend te zijn. Volgens ons kan je met grond weinig meer rendement halen dan de koeien ermee van voer te voorzien’, stellen vader en zoon tot slot.
De volledige reportage is te lezen in het maartnummer van VeeteeltVlees. De foto’s zijn gemaakt door Regine Foket.