Fokkerij

Fute-dochter dagkampioene in Erpe-Mere

Folie de Centfontaine
Dagkampioene op de Grote Prijs Keukens Redant, Folie de Centfontaine (v. Futé)

Met Folie de Centfontaine van de broers Van Bellegem kreeg de nationale keuring in Erpe-Mere een nieuwe dagkampioen. Voor de Waalse fokkers uit Spy is het al de vierde dagkampioene die zij op deze jaarlijkse nationale keuring binnen halen.

De Grote Prijs Keukens Redant staat al langer op de kalender van menig witblauwfokker uit Vlaanderen, en ook vanuit Wallonië nemen er sinds enkele jaren een aantal fokkers dankbaar deel.  Hedwig en Jelle Redant, vader en zoon, sparen daarbij geen enkele moeite om dieren en deelnemers in de allerbeste condities - last-minute werd er een enorme tent over de piste geplaatst - te ontvangen. Alle waardering vanuit de fokkerijwereld is hier zeker op zijn plaats. De prijskamp zou best ook wat meer aandacht vanuit het hart van de witblauwfokkerij, Wallonië, verdienen.
 

Kampioenen vrouwelijk op de Grote Prijs Keukens Redant

Waalse toppers in herhaling

In de oudere leeftijdscategorieën vrouwelijk waren de twee titels voor twee dieren uit de stal van Damien, Charles en Daniel Van Bellegem uit Spy. Hun Folie de Centfontaine, een dochter van Futé in mede-eigendom met Benoit Mahoux won daarbij de titel bij de gekalfde vaarzen als wel ook de titel van dagkampioen. Folie showde lengte, breedte in de voorhand en achterhand met een mooie diepe, ronde bil.
De titel bij de koeien was voor de enorm breed gebouwde en fijne Balisto-dochter Diablesse de Spy, die als jongere vaars al eerder won in Erpe-Mere. Beide koeien wisten zich eerder al deze zomer op hun rubriek te winnen op de nationale keuring in Libramont.

Ook Ratatouille van het Bareelhof was in Libramont maar moest toen nog tevreden zijn met een tweede plek. In Erpe-Mere pakte ze voor haar eigenaar Stijn Veulemans vrij vlot de winst in zowel haar rubriek als in het kampioenschap van vaarzen van 12 tot 20 maanden. De zwarte vaars showde volgens de jury duidelijk het meest complete plaatje met een fijne bespiering in heel haar bouw.
De jongste vrouwelijke kampioene komt uit de stal van Filip Ally, een vaars van zeven maanden die een enorm getypeerde en brede, ronde achterhand toonde. Topje van de Pannemeers, een dochter van Domino de Roupage, won het kampioenschap bij de vaarzen tot 12 maanden.

 

Sterk gevulde rubrieken jonge stierkalveren

Bij de stieren waren vooral de jongste rubrieken, - deze tot 12 maanden - rijk gevuld in aantal. Bij de jongste stieren haalde Sky van de Sluizenweg, een zoon van Kai, en gefokt door Anny Meers en Marc Peters het van drie andere jonge stieren. Sky showde een enorme ontwikkeling en prachtige bevleesdheid.
Superman van de Stokerij vervolgde zijn vlucht naar titels - hij won ook al in Wulpen. De Darko-zoon van Roger Monbaliu won zijn sterke rubriek met finesse in de bouw en op het beenwerk als ook een goede schouderpartij. Hij won meteen ook de titel bij de stieren van 12 tot 18 maanden.
Slechts twee stieren bevolkten de leeftijdsgroep van 18 tot 30 maanden. Sam van Klaveren Aas, opnieuw een zoon van Darko, en in eigendom van Klaveren Aas-Van Osselaer Lv, haalde het van stalgenoot Ralf (v. Vegas). Ralf toonde maat, terwijl Sam vlotter in stap was en een mooie bevleesheid toonde.

Tot slot imponeerde Objectif de Bieviene (v. Jet-Set), de kampioen bij de oude stieren. Hij stond er sterk bij in deze editie met een gewicht van 1389 kg en veel breedte in voor- en achterhand.

Kampioenen mannelijk op de Grote Prijs Keukens Redant