Fokkerij

Futé showt zijn opvolgers op BBG open dag

De consensus van het talrijk aanwezige publiek van witblauwfokkers en liefhebbers was vrij algemeen en vooral overtuigd positief. BBG toonde samen met partners Awé en CRV een brede selectie van stieren met een correcte stap, maat en gewicht, bevleesdheid en met goed en vlot beenwerk.

In de breedte waren het vooral de Futézonen die velen opvielen. BBG toonde zo een jonge zoon van hun zwarte ster. Eclaireur de Roupage (Futé x Impérial) showde een enorm gewicht, maar liefst 834 kilo op 19 maanden. De stier toonde présence, vlotheid en breedte en vlees. De stier wordt verwacht in januari 2023.

Halfbroer Cachemire de Dessous la Ville, een oudere zoon van Futé, showde nog steeds elegantie en finesse in zijn stap door de gangen van BBG. De stier blijft ten goede evolueren.

Fijne vleespartijen

Finesse in de bevleesdheid is ook een uitgesproken kenmerk van Cargo du Coin, een jonge Darkozoon uit de kampioen van Libramont bij de koeien, Alizee du Coin. Zowel zijn fijne vleespartijen, correcte bouw en de moederlijn erachter overtuigden al meer vleesveehouders om de stier alle kansen te geven in hun fokkerij.

Een soortige stier kan men ook Mathys de Saile noemen. De stier werd ’s avonds getoond aan het publiek. De Operculezoon showde zich compleet en vrij foutloos in bouw én in zijn beweging.

Cachemire de Dessous la Ville
Cachemire de Dessous la Ville

Enorme ontwikkelde voorhand

Wie massa zoekt, kon zeker terecht in het getoonde aanbod. Werkelijk impressionant was de voorhand van Désire de Ferrière. De stier toonde lengte, massa, in de achterhand mist hij net wat extra.

Ook Newton de Fontena, een zoon van Jet-Set, toonde opnieuw kwaliteit. Maar liefst 1423 kilo aan massa hield de stier niet tegen om met vlotte tred zich tweemaal te tonen. Breedte voor en achter zijn hem ook niet vreemd.

Ook Othello showde massa en bevleesdheid en blijft zijn kwaliteiten, een combinatie van massa en bevleesdheid, goed behouden met het ouder worden.

Steeds betere hoornloze genetica

Een jongere en recentere stier met veel maat en massa was Atomique du Coin, een zoon van Lego van maar liefst +9. De stier was net uit quarantaine en showde zich correct, lang en met veel uitstraling, zeker in de achterhand. De stier liep eerder in het koppel bij de fokker en heeft al een 100 nakomelingen.

Tot slot is ook de evolutie van Novateur P des Princes de Ligne, een (heterozygoot) hoornloze zoon van Black Beard PP. Novateur toonde een fijne bespiering, elegantie in zijn bouw en een vlotte stap. Zo wordt aangetoond dat elke generatie er betere hoornloze genetica beschikbaar komt.