Fokkerij

Half witblauwe mevrouw Koek, de oudste koe van Nederland

Mevrouw Koek werd geboren op 22 juli 1997 en is daarmee, voor zover bekend, de oudste koe van Nederland
Mevrouw Koek werd geboren op 22 juli 1997 en is daarmee, voor zover bekend, de oudste koe van Nederland

Ze staat officieel geregistreerd met de naam ‘Femke’ maar wordt door haar verzorgers al jaren aangesproken met de koosnaam ‘Mevrouw Koek’, vanwege haar voorliefde voor de traditionele runderkoek.

Op 22 juli van dit jaar werd Mevrouw Koek - die een Belgisch witblauwstier als vader heeft - 25 jaar en daarmee is ze, voor zover bekend, de oudste koe van Nederland.

Dol op runderkoek

Melk geven doet de grijze dame uit het Gelderse Afferden al jaren niet meer, maar ze wordt liefdevol verzorgd door haar eigenaren Jos Walk (68) en zijn aangetrouwde nichtje Diana van der Putte (48). ‘Natuurlijk. We geven haar graag een mooie oude dag. Ze mag hier blijven lopen tot ze sterft’, vertelt Jos. ‘We gaan er iedere dag even heen met een runderkoek, want daar is ze dol op. Vandaar ook haar bijnaam. Als ze achterin het weiland staat komt ze op een draf naar ons toegerend. Ze is nog erg vitaal voor haar leeftijd’, verklaart hij.

Oudste van drietal

Naast de oudste koe van Nederland verzorgen Walk en Van der Putte nog twee oude koeien. ‘Nee, deze lopen niet bij de oudste koe in de wei. Stel je voor dat haar iets zou overkomen als ze in een tochtige bui besprongen zou worden’, verklaart Jos. ‘Dat willen we haar niet aandoen.’ De drie koeien van Walk en Van der Putte zijn overgebleven dieren van het voormalige melkveebedrijf van de familie Van de Waal, de schoonfamilie van Jos waar hij in zijn vrije tijd graag hand- en spandiensten verrichtte.

De grijze Mevrouw Koek wordt liefdevol verzorgd door Diana van der Putte en Jos Walk
De grijze Mevrouw Koek wordt liefdevol verzorgd door Diana van der Putte en Jos Walk

Foto in de krant

‘Toen Mevrouw Koek afgelopen zomer 25 jaar werd hebben we haar helemaal versierd en heeft ze ook in de regionale krant gestaan. Bij de wei hadden we een bord geplaatst met de tekst: ’25 jaar. Cadeautip: runderkoek’’, vertelt Jos. ‘Ja, die extra koek heeft ze gehad’, bevestigt hij lachend. ‘En wel meer dan een ook!’