Fokkerij

Hautbois en Majorie winnaars videokeuring limousin

Hautbois RR, zoon van Abot Mn (foto: Limousinrund.nl)

Met Majorie P van ’t Hoogeveld en Hautbois Rr zijn de winnaars van de videokeuring die de Limousin Vereniging Nederland voor haar leden organiseerde. Ze werden beide algemeen kampioen. Voor de keuring waren 44 dieren ingeschreven afkomstig van twaalf bedrijven.

De bekende Hautbois Rr is een zoon van Abot Mn, die in 2023 nog excellent werd gekeurd door het stamboek. De stier met een fokwaarde van 114 voor algemeen voorkomen stond lange tijd op het bedrijf van Nan Smit uit Krewerd, maar verhuisde vorig jaar naar de Koningshoeve in Spaarnwoude. Op de prijsuitreiking van de limousinvereniging overhandigde huidig eigenaar Gert Jan van Tunen zijn prijs dan ook aan Nan Smit. Hautbois won eerder ook het kampioenschap bij de oudere stieren, geboren vóór 1-12-2020. Reservekampioen werd stalgenoot Navalny van ’t Hoogeveld.

Bij de jongere stieren was de kampioenswinst voor Salvator P van ’t Hoogeveld, van Hoogeveld bv uit Eelde. Salvator, een zoon van Jensuis Pp uit een dochter van Christobal, won in 2022 nog een titel op de NVM. Salman Teddy Pp, ook een zoon van Jensuis Pp uit een dochter van Jalgo werd reservekampioen voor zijn eigenaar vof veehouderij Salman & zonen.

NVM-kampioene Mairose

In het algemeen kampioenschap vrouwelijk werd de titel toegewezen aan Mairose P van ’t Hoogeveld. De dochter van Hurricane P uit een CN Mateo, opnieuw van Hoogeveld bv, won ook de titel bij de koeien (leeftijd vanaf 1-11-2020). Mairose P is ook huidig NVM-kampioene. In deze leeftijdsgroep was de excellente Carmorn Impdochter Marieke van Kees Hietberg de reservekampioene.

De kampioenswinst bij de vaarzen was voor Solene van de Hiedbrink van maatschap Jansen uit Braamt. Deze dochter van Cowporation Onelove uit een dochter van Lotto 1 liet reservekampioene Eleste achter zich. Eleste is een Qred Prodigedochter van vof Martinizicht uit Groningen.   

Het jureren van deze videokeuring lag in handen van de ervaren inspecteur Hans Toorneman en zijn collega Johan van Ginkel, die recent aan zijn opleiding als stamboekinspecteur begon.