Fokkerij

Helft inseminaties met gebruikskruisingstier in VK

Het aandeel inseminaties met gesekst sperma in het Verenigd Koninkrijk verdubbelde in minder dan vier jaar tijd
Het aandeel inseminaties met gesekst sperma in het Verenigd Koninkrijk verdubbelde in minder dan vier jaar tijd

In het Verenigd Koninkrijk wordt op dit moment ruim driekwart van de inseminaties met sperma van melkrassen uitgevoerd met gesekst sperma.

Dit blijkt uit cijfers van de Britse Agricultural en Horticultural Development Board (AHBD).

In 2019 nog op 32 procent

Tussen maart 2022 en maart 2023 lag het aandeel gesekst sperma bij melkrassen in het Verenigd Koninkrijk op 76,5 procent. Hiermee werd de opgaande lijn in het gebruik van gesekst sperma verder doorgetrokken. In 2022 lag dit nog op 70,5 procent, in 2021 op 63,5 procent, in 2020 op 51,3 procent en in 2019 op 31,9 procent. Het aandeel gesekst sperma is daarmee ruimschoots verdubbeld in minder dan vier jaar tijd.

Aandeel gebruikskruising naar 49 procent

Met het toenemend gebruik van gesekst sperma is ook de inzet van vleesstieren voor de gebruikskruising nog wat verder gestegen. Momenteel ligt het aandeel vleesstieren op 49 procent van het aantal inseminaties bij melkvee. Vorig jaar was dit nog 48 procent. Het holsteinras is met een aandeel van bijna 78 procent van de inseminaties het meest gebruikte melkras in het Verenigd Koninkrijk.

Verdere stijging verwacht

Geneticaspecialist Marco Winters van de AHDB verwacht dat het gebruik van gesekst sperma nog verder zal toenemen Hij noemt dit goed nieuws. ‘Melkveehouders kunnen door het gebruik van genoomfokwaarden steeds beter onderbouwde fokkerijbeslissingen nemen en alleen verder fokken met hun beste dieren’, legt hij uit. In combinatie met het forse aandeel inseminaties voor de gebruikskruising betekent deze ontwikkeling ook dat minder stiertjes van melkrassen tot waarde hoeven worden gebracht in de vleesveeketen. Ook dit is volgens de AHDB een gunstige ontwikkeling.