Fokkerij

Hereford zet zich in de kijker

Van ki-stier Larry Burak zijn in de Heesseltsche Uiterwaard nakomelingen te bekijken
Van ki-stier Larry Burak zijn in de Heesseltsche Uiterwaard nakomelingen te bekijken

In juni stellen op verschillende locaties in Nederland vleesveebedrijven met hereford hun bedrijf open voor liefhebbers.

Op zaterdag 4 juni aanstaande heeft opnieuw de Open Hereford Dag plaats, waarbij twee bedrijven zich in de kijker plaatsen: Klompsteeg Hereford in Ruinen en Masto Hereford in Weerselo. Twee weken later, op zaterdag 18 juni, organiseert Van de Bommel Herefords, het vleesveebedrijf van de familie Kreun, een nakomelingendag van de ki-stier Larry Burak.

Volle broer van ki-stier te bekijken

In 2010 kochten Richard en Petra Strijker uit Ruinen hun eerste hereford aan. Twaalf jaar later bestaat hun kudde uit twaalf moederdieren, deels zelf gefokt. Hun fokkerij is voornamelijk gericht op fokvee, maar ook de slacht heeft hun aandacht.

Ook bij Masto Hereford van Gert-jan Maathuis en Corine Stolker in Weerselo loopt een kudde met tien moederdieren. Voor de vleesverkoop houden zij alle stieren aan. Deze worden op een leeftijd van ongeveer 2,5 jaar geslacht. Het vlees verkopen ze aan huis en op enkele streekmarkten in Twente. 

Samen met Klompsteeg Hereford hebben ze een eigen fokstier op het bedrijf, Larry Colby (v. Wirruna Daffy). De stier is de volle broer van Larry Burak, nu verkrijgbaar bij CRV als ki-stier.

Nakomelingendag Larry Burak

Op zaterdagmiddag 18 juni kunnen herefordliefhebbers in de Heesseltsche Uiterwaard nakomelingen gaan bekijken van de bovenvermelde ki-stier Larry Burak. Om 14.00 uur is het verzamelen op de kleine parkeerplaats aan de Uiterwaard, waar men ontvangen wordt. Vervolgens trekt men in groep het natuurgebied in, waar Larry Burak zelf ook loopt. 

Vooraf aanmelden is noodzakelijk en kan per mail aan ajkreun@kpnmail.nl. Na aanmelding krijgt men bericht over de exacte locatie van de parkeerplaats.