Fokkerij

Hoge gemiddelde prijs op witblauwveiling Carlisle

Veilingtopper bij de vaarzen met 16.000 gns was Solway View Rosie van Kevin Watret
Veilingtopper bij de vaarzen met 16.000 gns was Solway View Rosie van Kevin Watret

Geen uitschieters in de veilingprijzen van Carlisle, wel een hogere gemddelde prijs dan een jaar eerder. Vooral voor het bedrijf van Kevin Watret en zijn Solway Viewstal was de veiling een succes.

De British-blueverkoop recent in Carlisle was gemiddeld goed, maar leverde ditmaal geen recordbedragen op. De gemiddelde verkoop lag evenwel 686 pond hoger dan de vorige editie. Vooral het vrouwelijk vee was in trek met een verkooppercentage van 92% en drie verkopen tegen vijfcijferige prijzen.

Zwart scoort  best

Een van de topstieren in de verkoop was Brennand Panther van Jeff en Margaret Walker uit Clitheroe met een prijs van 18.000 gns (1 guinee = 1,05 pond = ongeveer 1,20 euro). Deze zwarte stier, die eerder tweede werd in zijn rubriek, woog 1076 kg en is een zoon van Cromwell Fendt en Brennand Mandy (v. Tweeddadle Ebony). Panther, geboren in maart 2020, trekt naar Norbreck Genetics-team. 

Met een prijs van 14.000 gns was de reservekampioen mannelijk van Andrew Woodburn uit Muirkirk een tweede topseller. Netherwood Pablo, die ook het seniorkampioenschap veiligstelde, werd in april 2021 geboren uit Netherwood Kylie (v. Colos) en Solway View Firecracker. Twee andere stieren werden verkocht voor 10.500 gns per stuk, onder meer een zoon van Blak, gefokt door Garry Pattersons Aultmore Powerhouse en een stier uit stal Solway Viewstal van Kevin Watret, Solway View Popeye (v. Dodou).

Drie toppers voor Watret

Bij het vrouwelijk vee in het aanbod viel vooral de reeks van Kevin Watrets Solway Viewkudde op met verkoopprijzen van 16.000, 15.000 en 13.000 gns, alsook met een embryovaarskalf die ook 7500 gns maakte. 

De veilingtopper met 16.000 gns was Solway View Rosie (v. Tweeddale Ironman), die al eerder haar stempel drukte in de showring. De 16 maanden oude Rosie is een van de beste dieren in de kudde. Rosie was een van de vijf vaarzen gekocht door Kevin en Sonya Fletcher, van de nieuw  opgerichte Coul Blueskudde in de buurt van Laggan, die vorig jaar de 27.000 gns Solway View Odin kochten. Ze betaalden ook 15.000 gns voor Solway View Pixie. Deze 19 maanden oude blauw-witte vaars van Bedgebury Kent won een dag eerder haar rubriek.

13.000 gns werd betaald voor de 15 maanden oude Solway View Ribbon, opnieuw van Bedgebury Kent.