Fokkerij

Jacob imponeert op nationale keuring verbeterd roodbont in Enter

kampioenen VRB Enter 2023
Alle verbeterdroodbontkampioenen van Enter 2023 op een rij

Zelf de titel pakken bij de oudere stieren, maar ook twee titels pakken met twee nakomelingen. Dat was de knappe prestatie van verbeterdroodbontstier Jacob van de Loevesteinhoeve in Enter. 

De vleesveetentoonstelling in Enter gold voor verbeterd roodbont als nationale keuring. Dat zorgde er onder meer voor dat meer dan vijftig dieren van zestien fokkers deelnamen. Het jureren lag in handen van het trio Marc Kouwenberg, Corné van de Ven en Arend Jan Westerkamp.

De jongste nieuwe nationale verbeterdroodbontkampioenen waren Glamour van Halfweg en Jan van de Oude Smitse. Elk won de titel bij de mini’s tot vier maanden. Glamour, een dochter van Jacob van de Loevesteinhoeve, is eigen aan Theo Veerman uit Zuidoostbeemster. Ze won door haar finesse en complete bouw met een mooie bevleesdheid. Jan is een zoon van Jasper van de Oude Smitse en gefokt door Roel de Smit uit Amstelveen. Jan showde zich met veel maat en ontwikkeling.

Nationaal kampioenen vrouwelijk verbeterd roodbont 2023 (foto’s: Eric Elbers)

Drie maal Veerman

Voor Theo Veerman was Glamour niet de enige nationale kampioene. Ook de moeder van Glamour wist een nationale titel binnen te halen. Lautinusdochter Charlotte van Halfweg, kampioen vrouwelijk 4-6 jaar, showde zich heel vlot in de stap, rastypisch en met veel kwaliteit in haar fenotype. Samen met haar dochter Glamour won ze ook de rubriek zoogstellen.

Een derde kampioene in de Veerman-stal was Golden Betsie van Halfweg. Zij is ook een dochter van Jacob en won met een mooi getypeerde bouw het kampioenschap bij de vrouwelijke dieren van 4 tot 12 maanden oud.

Tussen beide Halfweg-dames pakten Teuntje 2 en Knedo Daisy Duke elk een kampioenstitel. Teuntje 2, een dochter van Norbert en eigen aan Teun van Zaanen uit Amsterdam, deed dit met finesse in het beenwerk en een totaalplaatje qua rastype. Ze werd kampioen in de leeftijdsgroep vrouwelijk van een tot twee jaar oud en Miss Toekomst.

Knedo Daisy Duke, de Remcodochter van Marnix Knetemann uit Wijdewormer, werd bij haar kampioenswinst in de groep van 2 tot 4 jaar door de jury bewierookt als hét voorbeeld van hoe een verbeterd roodbonte zou moeten zijn: fijn in de bespiering, sterk in de flank, met lengte en sterk op de benen.

Zes jaar en half oud is ze, de nieuwe algemene kampioene bij verbeterd roodbont. Madelief 11 van de Jacobushoeve, dochter van de eigengefokte Gontinus, imponeerde de jury met haar jeugdige uitstraling, vlotheid in beweging en lengte. Ze won voor fokker Bert van Abeelen uit Dorst ook het kampioenschap bij de koeien ouder dan zes jaar.

Nationaal kampioenen mannelijk verbeterd roodbont 2023 (foto’s: Eric Elbers)

Indrukwekkende Jacob

Knedo Fifty-One, een zoon van Jandlis Bert, won voor vof De Groot uit Zoetermeer de kampioenstitel bij de stieren van 4 tot 12 maanden. De stier showde veel rastype en een mooie ronding in de bil. Hij kreeg ook de vermelding Mister Toekomst.

Tuur van Zeeland is de nieuwe nationaal kampioen bij de stieren van een tot twee jaar. De zoon van Jorgen en eigen aan De Schermer Dyke uit Grootschermer toonde zich met finesse en mooi beenwerk.

Na twee titels voor zijn nakomelingen won Jacob van de Loevesteinhoeve zelf ook een kampioenstitel, zowel het algemeen kampioenschap als het kampioenschap oudere stieren (+2 jaar). De zoon van Maarten van Evert Roozendaal uit Beilen deed dit met een strakke bouw, ook in de bovenhand, finesse en een diep gebilde achterhand.