Fokkerij

Kwaliteitsvolle kampioenen in Ravels

Alle kampioenen in Ravels op een rij (v.l.n.r.): Rafa, Peggy, Quincy, Delphine en Navina
Alle kampioenen in Ravels op een rij (v.l.n.r.): Rafa, Peggy, Quincy, Delphine en Navina

De kwaliteit was er, het volk ook en uiteindelijk ook tevredenheid bij deelnemers en organisatie. Het recept voor een mooie en kwaliteitsvolle witblauwprijskamp op de Agridagen in Ravels. De kampioenstitels werden er mooi verdeeld onder verschillende deelnemers.

Twee jaar en twee maanden na de vorige editie vonden in Ravels opnieuw de Agridagen plaats, met op zondag de interprovinciale prijskamp voor witblauw. De catalogus voorzag 77 ingeschreven dieren van 18 fokkers, slechts 10 dieren bleven afwezig.

In de piste kozen juryleden Filip Ally en Rudi Lambert na een dag vlot jureren omstreeks 15.00 uur de zes kampioenen uit.

Tweemaal prijs voor Faes

Zowel de titel kalf met koe als de titel bij de gekalfde vaarzen was voor de jonge fokker Frederik Faes uit Mol. Zijn combinatie Diva van de Heidebloem (v. Persan) met haar kalf Caigny (v. Dali) won de titel bij koe met kalf. De jury verkoos haar boven twee andere dieren om de fokkerijvooruitgang van het kalf ten opzichte van de moeder. Stalgenote Delphine van de Heidebloem (v. Jet-Set) bezorgde Faes een tweede titel, ditmaal bij de vaarzen tussen 20 en 32 maanden. Delphine showde breedte en klasse in haar volledige bouw en dat op een sterk en vlot beenwerk.

Bij de koeien was er winst voor de elegante uitstraling en bouw van Navina van de Noordwateringshoeve (v. Litige). Deze vierjarige koe van Paul Anthonnissen uit Wuustwezel nam het in het kampioenschap op tegen de enige andere aanwezige koe, Dara de Spy (v. Balisto) van Ceusters Comm. Vlo. en Matthias Willems, beiden uit Merksplas.

Stijlvolle jonge vaarzen

Bij de vaarzen van 12 tot 20 maanden nam Raymond Thijs uit Neerpelt de titel mee richting Limburg. Zijn Quincy van ’t Herent bezorgde hem de kampioenstitel. De Hazarddochter toonde maat, een sterke rug en een mooi getypeerde achterhand, waarbij de jury haar omschreef in de rubriek. De laatste en jongste winnaar bij de vaarzen (4-12 maanden) was Peggy van de Hemelsrijksehei van Constant Oostvogels uit Hoogstraten. De Darkodochter uit de Noorderkempen toonde veel gewicht en breedte met een elegante bouw en bespiering in de achterhand.

De enige titel bij de stieren (4-30 maanden) was voor de oudste stier in het kampioenschap. Rafa van de Sluizenweg, een zoon van Complice de Spy, en eigen aan Marc Peters en Anny Meers uit Millen, won het kampioenschap. Rafa is een stier met veel vleesuitstraling in zijn bouw, een compleet plaatje, aldus beide juryleden.

Meer beelden volgen later deze week.