Fokkerij

Meer dan 400 dieren in NVM-catalogus

Op zaterdag 29 oktober heeft een nieuwe editie plaats van de Nationale Vleesvee Manifestatie (NVM). Ditmaal is de locatie van dienst manege Bartels in Mariënheem. De keuring start reeds om 8.45 uur. De catalogus van Nederlandse grootste vleesveekeuring telt 420 dieren, meer dan vorige editie.

Acht verschillende vleesrassen tonen daarbij de beste dieren uit Nederland. Daarbij ook vier herefords die weliswaar een demonstratiegroep vormen.

Grote aanwezigheid Franse rassen

De grootste aanwezige groep is blonde d’Aquitaine met in de catalogus 123 dieren van 22 verschillende eigenaars. De Fransen Jean Basta en Jean-Pierre Planté keuren de blondes. Bij limousin bleef het aantal inschrijvingen met net geen vijftig inschrijvingen stabiel tegenover de vorige editie, wel schreven meer bedrijven dieren in.

Het jureren is in handen van Addy Morée. Het charolaisras klopt dit jaar af op net geen veertig ingeschreven dieren, een hoger aantal dan eerdere edities met ook een aantal nieuwe namen als inzender. De dieren van dit Franse ras worden deze editie gejureerd door de Fransman Simon Perrot. De jonge Perrot is ondanks zijn leeftijd al jaren een bekende naam in de charolaiswereld.

Stabiele aantallen

Zestien stieren en 71 vrouwelijke witblauwen hebben zich voor inschrijving gemeld voor de nationale keuring in Mariënheem. Voor deze editie doet het Nederlandse witblauwstamboek daarbij beroep op Eric van de Pol en Stijn Veulemans. Beiden keurden al eerder op de NVM.

In de NVM-catalogus staan ook 67 dieren van het verbeterdroodbontras opgenomen. Zij worden deze editie gekeurd door juryleden Corné van de Ven, Evert Rozendaal en Marinus van Mourik.

Ook de twee Italiaanse vleesrassen tonen zich op de nationale keuring. Beide rassen doen dit met een kleine dertig dieren. De piemonteses worden gekeurd door het Italiaanse jurylid Christopher Dalmasso en Peter Mabosoone. De marchigiana’s worden dan weer gejureerd door Henk Tessemaker en Henk Penterman.

Opvallende dames

Naast een aantal bekendere namen uit het keuringscircuit brengen de verschillende vleesrassen nog een aantal opvallende dames naar voren, zeker naar leeftijd. Naast enkele zes- en zevenjarige koeien bij witblauw en verbeterd roodbont vallen toch een aantal dames van tien jaar en meer op. Zo toont marchigiana de tien jaar oude Bionda, charolais de twaalf jaar oude Frederique. Maar de meest opvallende en goed bewaarde dame in de catalogus is de veertien jaar oude Deanna, een kranige limousin.