Fokkerij

Natuurinclusieve melkveehouderij kans voor Nederlandse dubbeldoelrassen

De huidige fokdoelen sluiten deels aan bij de wensen van natuurinclusieve melkveehouders, maar er is behoefte aan meer maatwerk per ras en bedrijfstype, concluderen de onderzoekers van Wageningen Livestock Research
De huidige fokdoelen sluiten deels aan bij de wensen van natuurinclusieve melkveehouders, maar er is behoefte aan meer maatwerk per ras en bedrijfstype, concluderen de onderzoekers van Wageningen Livestock Research

De toenemende belangstelling voor natuurinclusieve melkveehouderij kan nieuw perspectief bieden voor bedreigde Nederlandse dubbeldoelrassen.

Deze conclusie trekken onderzoekers van Wageningen Livestock Research uit een studie in het kader van het project DubbelDoel Natuurlijk.

Op zoek naar passende koe

De onderzoekers vroegen zich af welk type koe het best past bij natuurinclusie melkveehouderij, een vorm van landbouw waarbij voedselproductie hand in hand gaat met biodiversiteit en natuurbeheer. Hierbij was in het bijzonder aandacht voor Nederlandse dubbeldoelrassen zoals mrij, fh en Groninger blaarkop. Om hun vraag te beantwoorden analyseerden de onderzoekers data van bijna 500 bedrijven met dubbeldoelkoeien. Van deze groep leverden 31 veehouders uitgebreidere informatie aan. Deze veehouders hadden een relatief extensieve bedrijfsvoering met veel aandacht voor weidegang, ruwvoerbenutting en een laag krachtvoerverbruik. Een groot deel van deze bedrijven was biologisch of biologisch-dynamisch gecertificeerd. 

Gezond en productief bij wisselende omstandigheden

De geïnterviewde boeren benadrukten het belang van robuuste, probleemloze dieren. Ze gaven aan dat hun ideale koeien onder wisselende omstandigheden productief en gezond moeten zijn. De koeien moeten goed om kunnen gaan met een wisselende kwaliteit ruwvoer en daarmee niet alleen melk, maar ook vlees produceren. Een goede benutting van gras – ook van grasland met een hogere biodiversiteit – vonden de veehouders essentieel. Ze gaven daarbij aan dat verhogen van de biodiversiteit vaak extra inspanningen kost, die niet altijd financieel worden beloond.

Fokkerij behoeft maatwerk

De eigenschappen van dubbeldoelrassen sluiten volgens de onderzoekers goed aan bij de wensen van de geïnterviewde veehouders. Er is geen ‘beste ras’ voor natuurinclusieve bedrijven, maar bedreigde Nederlandse dubbeldoelrassen kunnen volgens hen goed passen binnen een extensieve, natuurinclusieve bedrijfsvoering. Deze rassen worden door boeren omschreven als robuust, zelfredzaam en goed in het benutten van gras en ruwvoer. 

Fokkerij speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van koeien voor natuurinclusieve bedrijfssystemen. Belangrijk hierbij is volgens de onderzoekers dat kenmerken als robuustheid en ruwvoerbenutting worden gemeten en vastgelegd. De huidige fokdoelen sluiten deels aan bij de wensen van natuurinclusieve melkveehouders, maar er is behoefte aan meer maatwerk per ras en bedrijfstype, concluderen ze.

Meer informatie over het onderzoek en het volledige rapport zijn te vinden op de website van Wageningen UR.