Fokkerij

Nederlandse fokkers kopen Franse topstier Mercure MN

De Franse ki-stier Mercure MN komt naar Nederland. De Nederlandse limousinfokkers Martien Vromans en Jan Hardeman hebben de topstier gekocht.

Mercure (Festin x Clown)  is een limousinstier die zowel in de keuringsring als op fokkerijgebied tot de absolute top behoort. Hij werd namelijk eerste op de nationale keuring in Parijs en op basis van zijn fokkerij is hij bekroond met het predicaat RRE VS. Bovendien heeft het Franse stamboek Mercure geselecteerd voor het KI programma

Outcross bloedvoering

Mercure is in Frankrijk gefokt door de familie Blanchet waarna hij verhuisde naar de maatschap Hilaire die hem succesvol showde op keuringen en inzette op de eigen veestapel. Zijn nakomelingen werden omschreven als ‘jolie mixte’. Dat betekent dat ze van het mixte type zijn en elegant van uitstraling.  De nakomelingen vielen op bij de medewerkers van het stamboek en de indexcijfers van Mercure MN waren goed. Afgelopen jaar is zijn index verder gestegen zodat hij nu ook RRE VS gekwalificeerd is (hoogste kwalificatie). Vanwege de finesse van zijn nakomelingen, het goede geboortegewicht, de goede groei en de goede conformatie is Mercure MN ingezet als KI stier. Bijkomend voordeel, zijn bloedlijn is outcross te noemen.

Franse commissionairs

De Nederlandse limousinfokkers Martien Vromans en Jan Hardeman waren op zoek naar een fokstier die zich bewezen had. ‘We zochten een stier die goed scoort op geboorte- en afkalfgemak. Ook zochten we een stier met conformatie, voldoende hoogtemaat en een plus in de lengte en breedte’, aldus Martien Vromans. Dankzij de hulp van enkele Franse commissionairs kwamen ze tot een lijst met drie stieren. Deze zijn in Frankrijk bekeken en al snel bleek dat Mercure MN er met kop en schouders bovenuit stak. ‘Op papier lijkt het soms mooi maar in de praktijk zie je pas echt wat je hebt’, aldus Vromans die diverse nakomelingen van Mercure zag in Frankrijk.  

Zes jaar oud

De zes jaar oude Mercure MN komt binnenkort naar Nederland en mag eerst genieten van zijn nieuwe omgeving voordat hij wordt ingezet bij Vromans en Hardeman. Zij hebben goede hoop om met deze aankoop hun fokkerij op een nog hoger plan te brengen.