Fokkerij

Nefertete een klasse apart in Geffen

De winnaars van Geffen 2023
De winnaars van Geffen 2023

Zonder twijfel is Nefertete van Daisel uitgeroepen tot kampioene bij de koeien tijdens de regionale Belgisch-witbaluwfokveedag in Geffen.

De Carameldochter van Bart Hoogeveen uit Ochten was in lengte-, breedte- en hoogtematen voor iedereen te sterk, maar vooral in haar achterhand en onderbil een klasse apart. De twee jaar jongere Hetty 15 van de Biezen (v. Darko) van de familie Van Erp uit Aarle Rixtel verdiende terecht de reserveplaats.

Belgische aankopen

Hoogeveen acteerde sterk tijdens de druk bezochte jaarmarkt in Geffen omdat zijn Tradition de la Haie Mad won bij de oudere vaarzen. De uit België afkomstige Capitainedochter won vooral dankzij haar lengte en breedte in de rug voor Maxy 9 (v. Orme) van de familie Zoetekouw uit Bergharen. Nog zo een succesvolle aankoop voor Hoogeveen was Bliss van Daisel. De Kingdochter was weliswaar breed en massaal, maar kreeg ook flink competitie bij de jonge vaarzen van Carolien 60. Carolien 60 (v. Macron) van de familie Hunnekens uit Grashoek was lichter, maar de jury loofde haar fijnheid en fraaie belijning waardoor ze op de reserveplaats eindigde.

Discussiërende jury

De juryleden Patrick Cocquyt en Filip Taveirne stonden regelmatig voor een flinke uitdaging om de goed gevulde rubrieken op volgorde te zetten. Daarbij waren de Vlaamse scherprechters het dikwijls niet altijd eens. Zo kon het dat de fraai belijnde Casemiro van de Biezen (v. Adajio) van Van Erp zijn rubriek won, maar bij het kampioenschap van de jonge stieren alsnog voorbij werd gestreefd door de 1b geplaatste Notorious van de Muiderzee (v. Dali) van de familie Heijdra uit Muiden. Geen discussie was er voor de zege van Rik bij de stierkalveren. De zeer complete en sterk stappende Balistozoon van de familie Knoops uit Koningsbosch won overtuigend van Van Buitenhof Piet van de familie Van de Ven uit Oirlo. De titel bij de oude stieren was voor Jan van de Muiderzee. De Amarettozoon van Heijdra had een mooie ronde rib, maar was vooral in beenwerk en onderbil sterker dan Prins van Maris van Hunnekens.

Complete Leolien

Sterk was ook het optreden van Rifle de Saile, opnieuw een succesvolle aankoop van Hoogeveen. De Courtoisdochter toonde in de finale bij de pinken net een beter keuringsconditie dan Tessa van de Koekendaal (v. Darko). Tessa van Hein Steenbreker uit Doetinchem werd reserve, kort nadat ze met haar fraaie staartinplant en sterke stap in een zware rubriek de zege had opgeëist.

Voor Hein Steenbreker bleef het daarbij niet. De gepassioneerde fokker was ondanks een bewogen afgelopen periode toch met drie dieren naar Geffen afgereisd en dat werd beloond met de zege de vaarskalveren. Zijn fraaie gebouwde en complete Leolien van de Koekendaal (v. Heroique) werd kampioen, voor de brede gebouwde Cadeau van het Broek van Frank van Hest uit Moergestel.

Sterk optreden voor Rik

De Van Flerkenbokaal, de wisselbokaal voor het bedrijf met de beste stier en vaars ging naar de familie Knoops. Een belangrijk aandeel in die winst had het vier maanden oude stiertje Rik, die ook nog de titel Mr. Toekomst kreeg. De titel Miss Toekomst was voor de meest complete, zowel in bespiering, type als beenwerk, Rifle de Saile van Bart Hoogeveen.

Kampioenen van Geffen 2023