Fokkerij

Nieuw record, maar groei van verkoop vleesveesperma in VS neemt af

Tussen 2017 en 2022 is het gebruik van vleesveestieren in de VS meer dan verdrievoudigd
Tussen 2017 en 2022 is het gebruik van vleesveestieren in de VS meer dan verdrievoudigd

De groei van het gebruik van vleesveestieren in Amerika lijkt af te vlakken.

Het aantal verkochte vleesveedoses steeg afgelopen jaar weliswaar nog met 3,7 procent, maar een jaar eerder groeide de verkoop nog met 21 procent. Dat schrijft Hoard’s Dairyman op basis van cijfers van de National Association of Animal Breeders (NAAB).

Recordhoeveelheid

In totaal verkochten Amerikaanse ki-organisaties in 2022 negen miljoen rietjes van vleesveestieren, 322.000 doses meer dan in 2021. Voor het vijfde jaar op rij is dat een recordhoeveelheid. De groei in gebruik van vleesveesperma zette in 2017 in. Op dat moment lag het verkochte aantal vleesveerietjes in Amerika nog op 2,5 miljoen doses. Intussen is die hoeveelheid meer dan verdrievoudigd. 

De groei in het gebruik van vleesveesperma is te danken aan de toenemende inzet van vleesstieren door melkveehouders. Het gebruik van ‘beef on dairy’ nam in 2022 met 457.000 doses toe, terwijl het gebruik van vleesstieren op zuivere vleeskoeien juist afnam.

Export met 43 procent gedaald

De export van Amerikaans vleeveesperma nam in 2022 wel fors af. In totaal exporteerde de Verenigde Staten 4,7 miljoen vleesveerietjes. Dat zijn er 3,6 miljoen minder dan het jaar ervoor, ofwel een daling van 43 procent. NAAB schrijft die daling toe aan de economische crisis in Brazilië, een grote afnemer van Amerikaans vleesveesperma. Bovendien importeert Brazilië meer vleesstieren, die in Brazilië zelf sperma produceren.