Fokkerij

NVM: Mercure en Sylvia heer en meesteres bij limousin

Mercure Mn (v. Festin), dagkampioen limousin
Mercure Mn (v. Festin), dagkampioen limousin

‘Ik nodig iedereen uit om deze rubriek met indrukwekkende stieren te komen bekijken’, zo stak jury Addy Moree de loftrompet over de oudste rubriek limousinstieren tijdens de NVM in Marienheem.

Het kwartet legde lengte, ontwikkeling maar vooral ook veel massa in strijd om rubriekswinst. Toch was het uiteindelijk het gebruik van het beenwerk en type dat het verschil maakte. De Frans gefokte Mercure MN (v. Festin) van Martien Vromans en Jan Hardeman uit Tilburg toonde kracht en massa en wat wist hij dat te combineren met een voldoende breed bekken, sterke ledenen en brede borst. Overtuigend werd Mercure kampioen.

Beenwerk maakt het verschil

In de middenklasse bracht Teus Dekker uit Alblasserdam zijn Cowporation Maximus 1 in de ring. De sterk bevleesde Gigolozoon kreeg de meeste concurrentie van stalgenoot Cowporation Stature (v. Oural), die minder sterk acteerde in zijn beenwerk. Bij de jonge stieren maakte beenwerk ook het verschil: Salvator P van ’t Hoogeveld van Van der Goot was fijner gebouwd dan Lievenogen Simba (v. Julius) van de familie Van Lievenogen uit Soerendonk, maar was in kracht in het beenwerk de betere.

Sylvia overtuigend kampioen

Zo overtuigend bij de stieren het algemeen kampioenschap voor Mercure was, zo overheersend was Trueman Sylvia bij de vrouwelijke dieren. In type, breedte van haar bekken en ronding van de broek, alsook in de stand en kracht van het beenwerk was de Munsterdochter van Dekker de uitblinker. Rama P van ’t Hoogeveld (v. Jensuis) van Van der Goot werd reserve. Dekker tekende ook bij de jongste klasse voor de zege met Cowporation Soretta. De Fantasticdochter was fraaier in de afwerking en meer bevleesd dan Lievenoogen Saartje (v. Julius) van Lievenogen.

Spannende strijd bij oude koeien

De meest spannende strijd vond plaats bij de volwassen koeien. Daar bond de lange en complete Nellie (v. Jagger) van Dekker de strijd aan met Mairose P van ’t Hoogeveld van Van der Goot. Mairose miste door haar (fraaie) zogende kalf de echte keuringsconditie zoals de brede Nellie. Toch werd Mairose kampioen omdat ze volgens Moree een beter bekken bezat en meer fijnheid in het type liet zien.

Het was een opsteker voor Van der Goot die uiteindelijk ook de prijs voor de beste bedrijfsgroep kreeg. En de dagkampioen? Zonder twijfel ging deze naar de imponerende en complete Mercure.

NVM Limousin 2022