Fokkerij

Oudste kampioene imponeert in Bogaarden

kampioenen Bogaarden 2023
De oudste kampioenen van de blondekeuring in Bogaarden

De vier jaar oude blondestier Pastis, zoon van Hulk, won in Bogaarden niet alleen de titel bij de oude stieren, maar pakte ook titels via zijn nakomelingen. De tien jaar oude Inez toonde zich sterk en jeugdig bij haar winst bij de oudere koeien.

Sinds enkele jaren maakt ook blonde d’Aquitaine deel uit van het programma in Bogaarden. Het jureren lag dit jaar in handen van het ervaren jurylid Peter Thissen, een Nederlandse fokker die reeds jaren op hoog niveau in Frankrijk werkt met blondes.

Eerste Pastisdochter

De jonge Titine, een 17 maanden oude dochter van Pastis, bracht de Blommerschothoeve van Carl Mintjens uit Oostmalle een eerste titel, deze bij de vaarzen onder de 18 maanden. Titine showde zich foutloos met veel breedte, een goed bekken met een goede aansluiting naar voren. Ze haalde het in haar rubriek van Tiptop de Roda, een dochter van Panda uit de stal van Jerome Nollevaux uit het Waalse Graide. Tiptop kreeg later de Fierba-trofee.

Bij de jongste stieren, deze tot 18 maanden, ging de titel naar Taupin, een zoon van Oscar die Marnic en Marleen Loterman-De Temmerman uit Brakel kochten in Frankrijk. De veertien maanden oude stier showde volgens Thyssen veel raskwaliteit met een vlotte stap en een goede ontwikkeling in de lende.

Dezelfde actoren gingen de strijd aan in de kampioenschappen voor jongvolwassen koeien en stieren. Al waren daar de rollen wel omgekeerd. Zo won Seigneur voor Carl Mintjens het kampioenschap bij de stieren. De Naifzoon van dik twee jaar toonde zich vlot in beweging met een fijne spieraftekening.

Sagan, een 20 maanden oude dochter van Olleros, bracht titel twee voor Loterman-De Temmerman. Zij overtuigde de jury met haar elegantie, een harmonieuze bespiering in de bil en goed bekken.

Oudste kampioene

Bij de oudere stieren (vanaf 44 maanden) was het de rastypische uitstraling en de strakke bouw die de jury deed kiezen voor Pastis, een zoon van Hulk en eigendom van Carl Mintjens.

Cabreldochter Inez imponeerde Peter Thyssen in het kampioenschap bij de oudere koeien het meest met haar kracht en lengte. Thyssen omschreef de kersverse kampioene van bijna tien jaar oud als een prachtig gesloten koe met mooie, complete bouw en sterkte in het beenwerk. Tot slot pakte Mintjens met het mooie koppel Ortie (v. Hilario) en haar kalf Tatiana, een dochter van kampioenstier Pastis, de winst bij de zoogstellen.

Bij de twee dieren met de beste vleeseigenschappen koos Thissen voor Sien, een Jangodochter van Kristof Bettens uit Grimbergen, en voor Naif, een zoon van Jim en eigendom van Loterman-De Temmerman en Jan Opsommer uit Lennik.