Fokkerij

Peach 2 en Piet Nederlandse beste witblauwen in Hoornaar

nationale kampioenen Hoornaar 2023
Alle nationale kampioenen in Hoornaar

Met vier nationale titels mocht de provincie Limburg zich het rijkst bedeeld noemen op de nationale keuring voor Belgisch witblauw in Hoornaar. Twee titels waren er voor de Vleesveebedrijf Krakehoeve uit Weert. Peach 2 en Piet werden gekozen als dagkampioenen.

Met Graze van Krakehoeve en Nova van Krakehoeve heeft Wiljan van der Kruijs twee nieuwe nationale kampioenen in zijn Weertse stal. Gonzales-dochter Graze van Krakehoeve werd door juryleden Filip Ally en Jan Declerck verkozen tot nationale kampioen bij de vaarzen van 12 tot 20 maanden. Deze dochter van Gonzales van Krakehoeve showde in Hoornaar breedte en mooie vleeslijnen in haar gehele bouw. Stalgenote Nova Van Krakehoeve, in mede-eigendom met Dave Nelissen, volgde graag haar voorbeeld. Deze dochter van Noir Desir van Daisel won het kampioenschap vrouwelijk van 20 tot 32 maanden. Ze showde zich veruit het compleetst met een fijne bespiering en breedte.

Opnieuw winst voor Peach 2

Bij de koeien ging de kampioenstitel naar Nefertete van Daisel van Bart Hoogeveen uit Dreumel. Eerder deze maand werd ze ook al kampioene in Geffen. Deze Caramel-dochter showde massa, ontwikkeling met een zwaar gevulde achterhand.

De jongste vrouwelijke Nederlandse kampioene – 0 tot 6 maanden - is voortaan ook in Limburg te vinden, en dit in de stal van Jeroen en Har van den Beucken uit Kessel-Eik. Queen Philippa van de Eik heeft haar naam dan ook niet gestolen. De Domino-dochter toonde zich met presence, een correcte bouw en ontwikkeling. Samen met haar moeder Jennifer van Krakehoeve won ze ook bij de zoogstellen.

De nieuwe kampioene bij de vaarzen van 6 tot 12 maanden is Peach 2 van Stelt. Deze Maradona-nakomeling van Rene Steltenpool uit Obdam won eerder al in Enter en showde macht, breedte en fijne vleeskwaliteiten. Die kwaliteiten overtuigde de twee juryleden om haar in de centrale showpiste aan te duiden als dagkampioene vrouwelijk op deze nationale keuring.

Jongste stierkalf dagkampioen

Het mannelijke geweld was op deze nationale keuring wat beperkter in omvang. Drie rubrieken leverde met iets meer dan 10 aanwezige stieren ook drie kampioenen op.
De jongste groep – 0 tot 6 maanden – was een kolfje naar de hand van Van Buitenhof Piet, een Idefix-zoon uit de stal van Marc van de Ven uit Oirlo. Dit stijfvolle stierkalf zat goed in elkaar met een mooie aansluiting van midden- naar achterhand. Piet werd meteen ook dagkampioen in Hoornaar en verhuist weldra naar de stal van Havermans nabij Breda.

Kampioen bij de stieren van 6 tot 12 maanden werd Darko van Fenne, een zoon van Darko. De jonge ster van Herder en van de Poel uit Oossendrecht showde lengte, een correcte bouw en fijnheid in het vel. De derde kampioenstier is Winslow Ut de Groe van Jan te Riele uit Vaassen. Voor de fijne en mooi getypeerde Fly-zoon is het de tweede titel, na zijn winst in Enter.