Fokkerij

Sazy en Plante Moulet heersen bij Franse Blondes

In de Franse Loire-streek werd midden september de nationale keuring voor blonde d'Aquitaine georganiseerd. De lokale markthal deed dienst als locatie.
Lengte, finesse, bevleesdheid, een breed bekken. Allen waren het kwaliteiten die gezocht worden door de jury van vier; Pascal Arsicaud, Jean Basta, Jean-Marc Cantegrit en Benjamin Pereira. Het merendeel van de rubriekswinsten en de podiumplaatsen waren er voor twee gekende fokbedrijven Sazy élevage en Gaec Planté Moulet. Maar ook een aantal nieuwe fokkers wisten winst te behalen. en nieuwe fokkers.

Bekende Ovidie wint wederom

Sazy pakte met zijn drie jarige Redondante, een dochter van Horfe, en haar zes maanden oude  kalf Ultrabelle (v. Spleen) zowel de algemene kampioenstitel als deze bij de zoogstellen. Zijn bekende Illico-dochter Ovidie, goed voor 1000 kilo won de prijs voor blonde met beste vleeskwaliteiten. Stalgenote Rokepine, net geen drie jaar oud en ook een dochter van Horfe, won het kampioenschap bij de beloftevolle koeien. Zij was vergezeld van haar bijna vier maanden oude tweeling met Illico. Sazy werd ook gehuldigd als beste fokbedrijf, het beste lot op de keuring was dan weer voor Plante Moulet.
Gaec Plante Moulet won ook het kampioenschap bij de oudere koeien met zijn Odelys, een dochter van Imola. Dit bedrijf had ook de beste fokkoe in de stal, met Jelena. Deze dochter van Goulu was vergezeld van haar kalf Ultima (v. Neutron).

 

Titels voor vijf bedrijven
De andere kampioenstitels werden meer verdeeld. De jongste koeikoe was met Tchikita (v. Latino) voor Gaec Blondilait.  De oudste kampioensstier was Rolls, een zoon van Noa van 1250 kilo en eigen aan Earl du Breuil. Gaec de Sainte Pauline en Gaec des Fleuriais hebben met Sinatra (v. Narcos) de kampioen beloftevolle stier in huis, terwijl de jongste kampioenstier – Tenor (v. neutron) -  gefokt is door Plante Moulet maar nu eigen is aan Scea Barre.

Circa 450 dieren van 150 veehouderijen namen er aan de keuring, verspreid over drie dagen deel. Ook bezoekers uit Nederland, België, Luxemburg en Duitsland bezochten deze grootste nationale keuring