Fokkerij

Stal Eemster Bo 7090 P suprême kampioene bij Nederlandse Hereford

Stal Eemster Bo 7090 P
Supreme kampioene 2023: Stal Eemster Bo 7090 P van Stal Eemster met haar kalf Eemster Floor 0040 P (v. Mawarra Mustang P) (foto Eric Elbers)

De nieuwe nationale kampioenen bij Hereford zijn gekend. Supreme champion werd Stal Eemster Bo 7090 p van Rick Eikelboom. De twee algemene kampioenstitels gingen de families Kreun en Kuipers, respectievelijk met Hu Naomie van de Bommel en Horstinge Footscray P.

Op de nationale Herefordkeuring lag deze editie het jureren in handen van de Deen Anders Mortensen. In Manage Bartels in Mariënheem koos de eigenaar van Woodland Hereford in het Deense Vig de kampioenen uit.

Als suprême kampioene koos Mortensen voor Stal Eemster Bo 7090 P van Stal Eemster – Rick Eikelboom - uit Dwingeloo. Deze dochter van Horstinge Nicholson P won samen met haar kalf  Eemster Floor 0040 P (v. Mawarra Mustang P) ook eerder al het kampioenschap bij de zoogstellen.

Triple aan prijzen voor Naomie

De algemeen kampioene vrouwelijk zit voortaan in de stal van de familie Kreun in Wadenoijen. Hun Hu Naomie P van de Bommel, een dochter van Auckvale Barnstormer, werd ook kampioene bij de gekalfde vaarzen en koeien. Kreun won met haar ook de prijs voor beste vrouwelijk dier met beste slachteigenschappen, alsook toonde dit bedrijf de beste bedrijfsgroep.

In de jongste rubrieken waren de nationale titels voor Horstinge Eva Valley P bij het jongvee. Zij is een dochter van Nordbaek T Bone R193 P uit de stal van Henk Kuipers uit Erm. De jongste vrouwelijke kampioene, zijnde Mrs. Future, is voortaan Eemster Flora 7189 P een dochter van Mawarra Mustang P, opnieuw van Rick Eikelboom.

Opnieuw Samson bij de oude stieren

Henk Kuipers had nog een prijswinnaar in Mariënheem. Zijn Horstinge Footscray P,  opnieuw een zoon van Nordbaek T Bone R193 P, werd zowel kampioen bij de jonge stieren als algemeen kampioen alsook de stier met de beste slachteigenschappen.
De kampioenstitel bij de oudere stieren was voor Amerhof Samson P, een zoon van Moesker Samson 1480 uit de stal van maatschap G.+M. Olde Keizer-Poorthuis uit Losser. Deze stier werd in 2022 nog algemeen kampioen.
Mr. Future werd Klompsteeg Ferdinand P een jonge zoon van Netherhall 1 Matty S098 P en gefokt door Klompsteeg Hereford uit Ruinen.