Fokkerij

Stieren met groeikracht toppen op veiling

Favori du Plantis
Favori du Plantis was met 6000 euro de duurst verkochte stier op de laatste stierenveiling in Ciney

De laatste stierenveiling op het opfokstation van Elevéo kende een beperkt aanbod van negen stieren, zes ervan werden uiteindelijk verkocht. De gemiddelde prijs lag op 4933 euro.

Van de zes verkochte stieren werden er uiteindelijk vijf aangekocht door Vlaamse vleesveehouders, een stier trekt naar ki-organisatie BBG. Deze laatste, Favori du Plantis, was meteen ook de veilingtopper met een verkoopprijs van 6000 euro. Die topprijs deelt hij met stalgenoot Facile du Plantis.

Luxemburgse topper

Beide stieren komen uit de stal van Pascal Reyter uit het Luxemburgse Hompré. Favori du Plantis, goed voor een hoogtemaat van 129 cm (+4) en 760 kg op iets meer dan 17 maanden, is een zoon van Cachemire uit een dochter van Fripon. Favori toonde zich een mooi gespierde stier in voor- en achterhand, met veel lengte en sterk beenwerk. Hij haalde tussen 8 en 11 maanden een dagelijkse groei van 1641 gram per dag met een voerefficiëntie van 4 kilo per kilo.

Lengte en breedte in de voorhand waren ook kenmerken van Facile du Plantis. De zoon van Tattoo uit een Braserodochter haalde een groei tussen 8 en 11 maanden van maar liefst 1900 gram per dag, met een voerefficiëntie van 3,8 kilo per kilo. De stier woog 768 kg met een maat van 133 cm (+10), gemeten een dag voordat hij 17 maanden werd.

Met een dagelijkse groei van net geen 2 kilogram per dag was ook Polochon du Bosquet, met 810 kg en 137 cm (+11) op 18 maanden, een opvallende stier op de veiling. De zoon van Mercator de Martinpré veranderde van eigenaar voor een bedrag van 5800 euro.