Fokkerij

Te Riele, Huisman en Polinder winnen veebeoordelen verbeterd roodbont

Voor de cursus veebeoordelen verbeterd roodbont was veel belangstelling
Voor de cursus veebeoordelen verbeterd roodbont was veel belangstelling

De jaarlijkse veebeoordelingswedstrijd van de Vereniging Nederlands Stamboek Verbeterd Roodbont Vleesras is dit jaar gewonnen door Jan ter Riele jr., Senna Huisman en Lucinde Polinder.

De wedstrijd was de afsluiting van de cursus veebeoordelen die de foktechnische commissie van de vereniging ook dit jaar organiseerde.

Twintigtal deelnemers

Op het bedrijf van Theo Veerman in Zuidoostbeemster kwamen twintig cursisten voor de eindstrijd bij elkaar. Stamboekinspecteurs Corné van de Ven en Evert Rozendaal, die ook de leiding over de cursus hadden, waren de juryleden.

De winnaar in de categorie gevorderden werd Jan te Riele junior uit Vaassen. Bij de beginners won Senna Huisman uit Terwolde. Lucinde Polinder uit Nunspeet zette de rubriek stieren als beste op volgorde.

Exterieurbeoordeling belangrijk

Jurrien de Graaf, voorzitter van de foktechnische commissie, is blij met het grote aantal deelnemers aan de cursus. ‘Binnen het verbeterdroodbontras hebben we een zeer beperkt aantal indexen tot onze beschikking als hulpmiddel in de fokkerij. Daarom is het extra belangrijk dat fokkers van het ras kennis hebben van exterieurbeoordeling en het maken van goede paringen’, legt hij uit. ‘Tijdens de cursus is dit allemaal aan de orde gekomen.’