Fokkerij

Vlaamse witblauwen ‘poulidoren’ in Libramont

De kwaliteit van het beperkte aanbod witblauwen dat vorig weekend deelnam aan de nationale keuringen in Libramont, toonde veel kwaliteit, maar vaak viel de teerling niet goed voor de Vlaamse fokkers. Zoals bij ‘Eeuwige Tweede’ Poulidor was de tweede plaats hun deel, vijf keer in totaal.

De kwaliteit in de breedte was in Libramont bijzonder goed, de kampioenen deelden in verdeeldheid.

Net niet voor Drobe

Vlaamse winst was er wel voor Johan Drobe uit Sint-Pieters-Leeuw, zijn Flambée de Spy (v. Futé) stond er in schoonheid bij. De gekalfde vaars in mede-eigendom met de broers Van Bellegem haalde in kampioenschap bij de oudere vaarzen twee stemmen. In het finale oordeel van jury, Waals stamboekvoorzitter Didier Petry, moest ze haar meerdere kennen in Darkodochter Magie du Fond de Bois van Quentin en Jean-Pierre Monfort. Petry koos voor de finesse en elegantie van Magie, boven de macht en de breedte van Flambée.

Winst voor gewezen ki-stier

Ook voor Paparazzi van Daisel was het net niet. De Kingzoon van Guy Perin en Lieven Goddeeris behaalde net als vorig jaar vrij vlot rubriekswinst. Paparazzi showde zich met veel breedte, massa en vlot in de beweging. Goed voor twee stemmen in het kampioenschap bij de stieren, maar twee stemmen waren er ook voor de gewezen ki-stier Maradona du Champ du Moulin van Romedenne-Cassart en Romedenne. Deze zoon van Art Deco de Mahoney stapte met veel vlotheid en elegantie naar rubriekswinst. De finale keuze viel dus weer te beurt aan stamboekvoorzitter Petry. Hij koos voor Maradona en fundeerde zijn keuze met te verwijzen naar de enorme ontwikkeling, vlotheid en bevleesdheid van de stier.

Indrukwekkende Finalité

Ook voor de kampioene bij de jongste vaarzen, Framboise de la Mandebras, was geen unanimiteit bij de vijf kiezende juryleden. Deze dochter van Fly, gefokt door Robert Marenne en nu in eigendom van Philippe Collignon, demonstreerde zich het meest compleet en met finesse naar drie stemmen. Eentje meer dan concurrente Ricaneuse de Golenne, een brede, maar in beweging niet foutloze Eurekadochter in eigendom van het trio Detal, Guissard en Gourmet. In dit kampioenschap stond ook de door Patrick Vandecandelaere gefokte Elia ’t Hof ter Zilverberg. Elia is een fijnbelijnde Darkodochter met een mooie ontwikkeling in de voorhand.

Impressionant kan men de typering en bevleesdheid, zeker in de achterhand, noemen van Finalité de Fontena. De Sheriffdochter, gefokt door Jules Marot en nu in eigendom van Valentin Ramelot, kan simpelweg impressionant genoemd worden. Vier op vijf van de stemmen brachten haar, na verschillende nationale rubriekswinsten, het kampioenschap bij de koeien.

Bij de zoogstellen was de jury wel unaniem met de keuze voor de combinatie van Laurent en Christian Leleux. Gisèle d'Embise (v. Futé) en haar kalf Emma (v. Darko) toonden zich het meest complete duo.