Fokkerij

Vonk domineert bwb-keuring in Sluis

Het kampioenstableau in Sluis met alle kampioenen
Het kampioenstableau in Sluis met alle kampioenen

De familie Vonk uit Noordeloos grossierde in prijzen tijdens de Veetentoonstelling Belgisch witblauw regio Zuidwest in Sluis. Het waren ook nog eens de zwaarst bezette categorieën waar ze er met de prijzen van door gingen.

Hun jeugdige en breed gebouwde Marit van de Grotewaard (v. Attribut) won de zwaar bezette klasse met koeien vanaf 44 maanden. Zelfs de arbiter werd erbij gehaald om een weloverwogen beslissing te nemen. De reservetitel ging met nipt verschil naar Qwen Ut de Groe (v. Hazard) van Marc Versprille en Jeannette Harms uit Groede, die een speciale achterhand showde.

Bij de vrouwelijke dieren tussen de 24 en 44 maanden lukte het Versprille wel de hoofdprijs te pakken. Unique Ut de Groe (v. Litige) won vanwege onder andere een betere staartinplant van de massale Van het Oudeland Oceana (v. Esperanto) van Jaap de Vos uit Ooltgensplaat.

Ook winst bij de bedrijfsloten

In de categorie vrouwelijk van 6 tot 12 maanden sloeg maatschap Vonk, die ook meerdere categorieën bedrijfsgroepen won, zelfs een dubbelslag. Het was hun Andringa 16 van de Grotewaard (v. Darko) die vanwege meer rondingen in de bil en betere benen de baas was over de diep gebroekte Kysha van de Grotewaard (v. Persan).

Bij de vrouwelijke dieren van 12 tot 24 maanden wist Vonk niet de gouden plak te veroveren. Het was de massale en complete Hanna (v. Dali) van Witte uit Borssele die de hoogste trede van het erepodium mocht betreden. Haar secondante werd de fraai belijnde Danique van de Grotewaard (v. Nox) van Vonk.

Dubbelslag voor Dekker-Calus

Ook bij de vrouwelijke dieren van 0 tot 6 maanden moest Vonk genoegen nemen met het reservelint. Het was de brede Fenna van de Grotewaard (v. Amaretto) die haar meerdere moest erkennen in de ruim ontwikkelde Xerox Ut de Groe (v. Fute) van Versprille. Xerox werd ook benoemd tot Miss Toekomst.

Bij de mannelijke leeftijdsgenoten was het de pas ruim vier weken oude en complete Bart 370 (v. Bart 183) van de maatschap Dekker-Calus uit Sluis die het kampioenschap op zijn naam schreef. Hij was zijn drie maanden oudere stalgenoot Bart 357 (v. Othello) de baas.

Van Zwaanhof Neil II Mister toekomst

Bij de mannelijke dieren van 6 tot 12 maanden ging het goud naar Van Zwaanhof Neil II van Onderdonck uit Eede. De niet officieel geregistreerde Brillantzoon beschikte over veel borst en meer finesse dan reservekampioen Victor van de Roomspolder (v. Rejoui) van Bas Dingemans en Karen van Deursen uit Eede die op dit moment veel vlees vertoonde. Van Zwaanhof Neil II werd ook bekroond met de titel Mister Toekomst.

Van de Schaepstelle Cado (v. Vidal) van Niels den Hamer uit Zuidzande won vanwege een mooie breedte en de beste benen van de klasse het kampioenschap bij de stieren van 12 tot 24 maanden. Hij bleef zijn stalgenote Van de Schaepstelle Barry (v. Ultimo) voor.