Fotoserie

Fotoserie: Investeren in kwaliteit betaalt zich terug

Hans Kranenburg houdt in het Drentse De Groeve 25 charolaisrunderen voor de fokkerij
Hans Kranenburg houdt in het Drentse De Groeve 25 charolaisrunderen voor de fokkerij

Opgegroeid op een vooruitstrevend melkveebedrijf koos Hans Kranenburg ervoor om de horecagroothandel in te gaan. Zeven jaar geleden ging hij terug naar zijn roots en nam hij de charolaisrunderen van zijn vader over. Showdieren fokken is zijn doel en dat doet hij met veel succes en plezier. 

De charolaisrunderen van Hans Kranenburg uit het Drentse De Groeve kregen dit jaar 87 punten bij de beoordeling van de keurmeester. Een van zijn koeien, Majesté (v. Devred), werd met 90 punten excellent gekroond. In 2019 werd zij kampioen van Frankrijk. Kranenburg kocht haar datzelfde jaar nog aan en fokt er fantastisch mee. 

Frans bloed

De veehouder koopt bijna ieder jaar wel bloedlijnen aan waar hij potentie in ziet. Hij beknibbelt niet op de aankoop van nieuw bloed, want kwaliteit betaalt zich volgens hem terug. Kranenburg vindt dat niet alleen de stier, maar ook het moederdier van uitmuntende kwaliteit moet zijn. 'Een rechte rug, een goede kont, een brede borst en maat probeer ik terug te vinden bij de koeien waarmee ik fok. Heb je geen goede kwaliteit dieren, dan krijg je ook geen goede kalveren', stelt hij. 

Genetische waarden bepalen

De koeien insemineert Kranenburg met sperma van Franse stieren, waaronder de stieren Napoléon, Magicien en Océan. Hiervoor werkt hij samen met Simon Perrot van Simon Genetic uit Frankrijk. 

Om te bepalen welke stier hij bij welke koe inzet, start de veehouder met het maken van een Gènes Diffusion-scan van zijn moederdieren. ‘Alle stieren uit Frankrijk waarmee ik fok, hebben een GD-scan waarmee de genetische waarden van een dier worden bepaald, zoals geboorteverloop, de bouw van het skelet en ziektes zoals blindheid en ataxie. Als charolaisvereniging zijn we onlangs ook begonnen met deze scans', vertelt de fokker. ‘Ik weet wat ik zie, maar het genetische weet ik nu nog niet. Met die scans ga ik nu bepalen of ik betere keuzes kan maken. Ik heb de eerste samples net ingestuurd.’

Een uitgebreid verhaal over het charolaisbedrijf van Hans Kranenburg is te lezen in het augustusnummer van VeeteeltVlees dat eind deze week verschijnt. Hieronder zijn alvast foto’s van het bedrijf te bekijken, die gemaakt zijn door Quinten van Ooijen.