Fotoserie

Fotoserie: mengbalen maken

Bij het maken van de mengbalen van De Kruijf zijn voermengwagen en opraappers de hele dag bezig
Bij het maken van de mengbalen van De Kruijf zijn voermengwagen en opraappers de hele dag bezig

Een van de manieren om koeien van een continue samenstelling van ruwvoer te voorzien, maar ook voldoende voersnelheid en arbeidsgemak te houden, is door een mengkuil of mengbalen te maken. Op het bedrijf van veehouder Bart de Kruijf geeft VeeteeltVlees een kijkje in de keuken bij het maken van de balen. 

Bij het maken van mengbalen is er één dag een werkpiek en hoeft er vervolgens maandenlang alleen een baal voor de koeien klaargezet te worden. Elke baal bevat daarnaast precies hetzelfde rantsoen: zo is elke dag het rantsoen constant, is de kans op voerfouten klein en heeft men weinig verlies.

Vele voordelen

Het combineren van meerdere voeders in één kuil, via een lasagnekuil of een mengkuil, heeft een aantal voordelen. De voersnelheid is hoger, het risico op broei en schimmel lager. Bovendien levert het arbeidsgemak en tijdsbesparing. De samenstelling is continu, wat zowel een voor- als een nadeel kan zijn. Schakelen in de ruwvoersamenstelling is immers dan niet meer mogelijk.
Bij vleesveehouders wordt dit mengkuiltype nog niet veel ingezet, stelt Anne Vandelannoote van Aveve Veevoeding in VeeteeltVlees (editie oktober 2023).

Bij het maken van een nieuwe voorraad was fotograaf Fleur Maartje Bakker aanwezig om het proces op beeld vast te leggen. In het oktobernummer van VeeteeltVlees is meer aandacht voor het inzetten van mengkuilen.