Fotoserie

Fotoserie: Van paarse bloemen naar rode koeien

Joop en Jeroen Bosch houden op het Overijsselse landgoed Marleseveld 55 limousinrunderen
Joop en Jeroen Bosch houden op het Overijsselse landgoed Marleseveld 55 limousinrunderen

Op het Overijsselse landgoed Marleseveld maken de limousinrunderen van de familie Bosch het plaatje van weilanden, akkers en stukjes bos compleet. De kudde van moederdieren met zorgvuldige gefokte kalfjes en een stier straalt rust uit en vormt het perfecte uitzicht voor camperaars.

Een kronkelende zandweg doorkruist landgoed het Marleseveld tussen Hellendoorn en Vriezenveen. Het gebied dat honderd jaar geleden uit heide bestond, bestaat inmiddels uit weilanden, akkers en stukjes bos. In 1952 werd het gebied ontgonnen door de opa van veehouder Joop Bosch, die hier nu samen met zijn zoon Jeroen limousins houdt. ‘Mijn opa weidde hier pinken vet’, vertelt Joop, die dit tot vijf jaar geleden samen met zijn zoon is blijven doen.

Aan de start van stamboekgefokte limousins

‘Toen de fosfaatrechten om de hoek kwamen kijken, hebben we besloten om te stoppen met het inscharen van pinken van andere veehouders. Ook hadden we door droogte al het gras nodig voor ons vleesvee. Als een van de eersten begonnen mijn vader en ik 37 jaar geleden namelijk met het houden van stamboekgefokte limousins’, vertelt hij. Vandaag de dag lopen er 55 dieren rond op het landgoed, dat voor 18 hectare uit grasland, voor 3 hectare uit kruidenrijk grasland en voor 7 hectare uit bos en weg bestaat.

Een uitgebreid verhaal over het vleesveebedrijf van Joop en Jeroen Bosch is te lezen in het oktobernummer van VeeteeltVlees dat eind deze week verschijnt.