Blauwtong veroorzaakte 35 procent oversterfte in Vlaanderen
Afgelopen zomer lag de oversterfte van runderen in Vlaanderen op 35 procent. In de periode juli tot en met september haalde kadaverophaaldienst Rendac ruim 58.000 runderen op. In dezelfde periode in 2023 waren dat er bijna 43.000.
Bij schapen lag de oversterfte afgelopen zomer zelfs op 191 procent. Dat meldde de Vlaamse diergezondheidsorganisatie DGZ in een webinar over blauwtong.
Meer zieke dieren bij melkveehouders
Melkveehouders hadden meer last van blauwtong dan vleesveehouders, blijkt uit de resultaten van een enquête over blauwtong die DGZ hield. In totaal vulden 906 melkveehouders en 774 vleesveehouders de enquête in. Van de melkveehouders die de enquête invulden, nam bijna 29 procent geen ziekteverschijnselen van blauwtong waar. Bij vleesveehouders was dat bijna 46 procent. Bijna een derde van de melkveehouders constateerde ziekteverschijnselen bij 0 tot 20 procent van de dieren, tegen ruim 42 procent bij vleesveehouders.
Vroeggeboorte en mank lopen komen veel voor
Melkveehouders zagen bij koeien met blauwtong het vaakst een daling in melkproductie, vroeggeboorte, mank lopen en overmatig speekselen. Meer dan tachtig procent van de bedrijven constateerde deze verschijnselen. Bij vleesveehouders kwamen abortus, vroeggeboorte en mank lopen het vaakst voor. Zestig procent van de vleesveehouders gaf aan dat dit speelde op hun bedrijf.
Bijna 2500 rundveebedrijven vaccineerden
Afgelopen jaar werd er volgens DGZ relatief weinig gevaccineerd tegen blauwtong. In totaal lieten bijna 2500 Vlaamse rundveehouders ruim 270.000 runderen vaccineren tegen blauwtong. Iets meer dan de helft van de runderen kreeg een vaccinatie met Bultavo, bijna een derde met Bluevac en de overige dieren met Syvazul. Volgend jaar zijn Vlaamse veehouders verplicht om hun dieren te vaccineren tegen blauwtong.
Van de veehouders die de enquête invulden had iets meer dan de helft de dieren niet gevaccineerd. Het gros deed dat omdat de vaccins pas laat beschikbaar waren, terwijl een flink aantal veehouders ook aangaf niet bekend te zijn met de mogelijkheid om te vaccineren.