Gezondheid

DGZ wordt exclusief partner van PathoSense

PathoSense
DGZ-voorzitter Marcel Heylen (rechts) en Sebastiaan Theuns, mede-oprichter van PathoSense, ondertekenen de samenwerking onder toeziend oog van Hans Nauwynck, eveneens mede-oprichter van PathoSense en DGZ-directeur Benedikt Sas (foto: DGZ)

Vanaf 2 mei 2023 zal DGZ Vlaanderen alle PathoSense-analyses vanuit België en Luxemburg exclusief uitvoeren. Met PathoSense krijgen dierenartsen en veehouders ziektemakers beter en sneller in beeld.

De samenwerking werd op 29 maart jongstleden ondertekend door DGZ-MCC-Vivee en PathoSense. Met de samenwerking kunnen dierenartsen en veehouders makkelijk gebruikmaken van de diagnostiek met PathoSense.

PathoSense, diagnostiek via genen

PathoSense is een nieuwe onderzoekstechniek die gebruikmaakt van ‘sequencing’, waarbij de genetische informatie van ziekteverwekkers onderzocht wordt. Er is daarbij geen voorafgaande selectie nodig van potentiële ziektemakers. De dierenarts en de veehouder krijgen hierdoor sneller in beeld welke ziekteverwekkers het dier ziek maken. Er wordt een compleet pakket aangeboden van staalname via een neusswab tot diagnostiek en interpretatie. VeeteeltVlees schreef over deze techniek, die als spin-off van UGent ontwikkeld werd, in het augustusnummer van 2021.

Beschikbaar via DGZ

Vanaf begin mei zal het labo van DGZ de analyses met PathoSense voor Vlaanderen uitvoeren. PathoSense is voor dierenartsen ook beschikbaar in Nederland, de stalen worden dan rechtstreeks aan PathoSense bezorgd. Nadere samenwerkingen worden daar ook onderzocht.