Gezondheid

Duits bedrijf ontwikkelt medicinale zalf op basis van biest

De ontwikkelaars presenteren hun medicinale zalf uit biest als alternatief voor cortisonen en antibiotica
De ontwikkelaars presenteren hun medicinale zalf uit biest als alternatief voor cortisonen en antibiotica

Het Duitse bedrijf Doderm heeft een medicinale zalf ontwikkeld op basis van biest. 

In de vestiging van het laboratorium van Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden wordt op proefbasis biest vanaf het derde melkmaal na afkalven verwerkt. De biest is afkomstig van het nabij Leeuwarden gevestigde onderzoeksbedrijf Dairy Campus van Wageningen Universiteit.

Antilichamen beschermen

Volgens de ontwikkelaars zijn de immunoglobulinen uit de biest, die beschermen tegen ziektekiemen, het belangrijkste ingrediënt van de zalf. ‘De antilichamen hechten zich aan toxines en nemen zo het “wapen” van de bacterie weg. Daardoor krijgt de huid haar weerstand terug’, leggen ze uit. ‘De “goede”’ bacteriën keren terug terwijl de “slechte” bacteriën verdwijnen’. De bedenkers presenteren hun medicinale zalf dan ook als een alternatief voor cortisonen of antibiotica.

Voor paarden en honden

Doderm, dat zich tot nu toe vooral richt op de Duitse markt, produceert nog op proefbasis. Per keer wordt 100 liter biest verwerkt en aangevuld met onder andere plantenextracten en glycerine tot ongeveer tienduizend flesjes zalf. Het middel wordt nu aangeboden voor gebruik bij paarden en honden, maar de ontwikkelaars zien ook mogelijkheden voor humaan gebruik, bijvoorbeeld voor de bestrijding van acne en eczeem.