Gezondheid

Eerste melding blauwtong in Groot-Brittannië

Voor het eerst in zestien jaar is er blauwtong vastgesteld in Groot -Brittannië
Voor het eerst in zestien jaar is er blauwtong vastgesteld in Groot-Brittannië

Voor het eerst in 16 jaar is er bij een rund in Groot-Brittannië blauwtong vastgesteld. Dat meldt het Britse agentschap voor dier en plantgezondheid APHA. 

Er wordt niet gemeld om welke blauwtongvariant het gaat. Het gaat om een dier op een bedrijf in het graafschap Kent, een kustregio in het zuidoosten van Groot-Brittannië. Uit voorzorg is het rund afgevoerd en heeft het Britse landbouwministerie rondom het bedrijf een veiligheidszone van tien kilometer ingesteld, waar strikte voorwaarden gelden voor het verplaatsen van runderen en schapen.

5300 bedrijven in Nederland

Na Nederland, België en Duitsland is Groot-Brittannië het vierde land waar blauwtong is vastgesteld. In België blijft het vooralsnog bij één bedrijf, in Duitsland zijn er negen officiële bevestigingen van blauwtong. In Nederland is de uitbraak inmiddels door het hele land verspreid en gaat het om meer dan 5300 bedrijven. 

Koninklijk bezoek deze week

Diverse organisaties hebben demissionair landbouwminister Piet Adema gevraagd om druk uit te oefenen op farmaceuten voor het ontwikkelen van een vaccin. Hoewel het aantal dode schapen de laatste week voorzichtig daalt, kampen nog tal van bedrijven met problemen. Alleen vaccinatie kan een halt toeroepen aan verdere verspreiding van het virus. Komende donderdag bezoekt Adema samen koning Willem-Alexander een getroffen schapenhouder.