Gezondheid

Emissiearmere hamburger dankzij Tasmaans zeewier

ziewier
Door de toevoeging van Tasmaans zeewier kon de methaanuitstoot met gemiddeld 67% gereduceerd worden

Door het gebruik van Tasmaans zeewier is men in Australië erin geslaagd om de methaanuitstoot van angusrunderen in te krimpen met 67 procent. Hun vlees wordt onder de naam Gamechanger verkocht in een hamburgerketen.

Australische keten Grill’d biedt zich aan met gezonde hamburgers. De keten heeft als eerste een burger op de kaart geplaatst, die is gemaakt van blackangusrunderen die tot twee derde minder methaan uitstoten dan regulier vee.

Reductie tot 67 procent

In samenwerking met de organisatie Sea Forest en de universiteit van New England NSW heeft Grill’d een methodiek ontwikkeld om de methaanuitstoot van de gras gevoederde runderen tot wel 67 procent te doen inkrimpen. Op sommige praktijkbedrijven was de reductie zelfs tot negentig procent. Hiervoor worden de dieren deels bijgevoederd met Asparagopsis, een inheems en natuurlijk Tasmaans zeewier.

Het Gamechanger-rundvlees zal eerst in de  61 restaurants van de keten beschikbaar komen. De prijs ligt een Australische dollar hoger dan die van de andere hamburgers op de kaart.