Gezondheid

Franky Annys volgt Marcel Heylen op als DGZ-voorzitter

Marcel Heylen en Franky Annys
Aftredend voorzitter Marcel Heylen (links) kreeg een afscheidscadeau uit handen van de nieuwe DGZ-voorzitter Franky Annys

Marcel Heylen (66), rundveehouder uit Geel, heeft afscheid genomen als voorzitter van Diergezondheid Vlaanderen (DGZ). Hij wordt opgevolgd door Franky Annys (60), tot voorheen ondervoorzitter.

Op de algemene vergadering van DGZ Vlaanderen is Franky Annys, rundvee- en varkenshouder uit het West-Vlaamse Middelkerke, aangesteld als nieuwe voorzitter van Diergezondheid Vlaanderen. Jarenlang was hij ondervoorzitter tijdens het voorzitterschap van Marcel Heylen. Pluimveehouder Paul Geens uit Hoogstraten is de nieuwe ondervoorzitter.

Klaar voor de toekomst

Niet alleen werd het afscheid van Heylen als voorzitter van DGZ gevierd. De organisatie bestaat dit jaar ook twintig jaar, terwijl moederorganisatie VIVEE vijf jaar bestaat. De aftredend voorzitter, die zestien jaar bestuurder was waarvan twaalf jaar voorzitter, blikte terug op de rijke geschiedenis van de organisatie. Maar Heylen gaf ook aan dat de organisatie klaar is voor de toekomst, om zodoende de kerntaak te kunnen blijven waarmaken. ‘De Vlaamse veehouders ondersteunen om met gezonde dieren gezond, kwaliteitsvol en veilig voedsel produceren’, vatte Heylen de kerntaken samen.
 

Politieke dank

Ook de twee betrokken ministers – federaal landbouwminister Clarinval en Vlaams landbouwminister Brouns – brachten middels een korte videoboodschap hun wensen over aan de organisatie en dankten Marcel Heylen voor zijn bijdrage aan de diergezondheid in België.

Vleesvee- en varkenshouder Franky Annys bestuurt al sinds 2012 als ondervoorzitter van DGZ aan de zijde van Heylen. ‘Marcel is ongetwijfeld een van de bekendste boeren van Vlaanderen.’ Annys noemde hem een ongewone melkveehouder, een ‘specialleke’. ‘Bij zijn werk voor DGZ waren vooral zijn visie op de boerderij en de stiel belangrijk, want die staat garant voor gezonde dieren en voor bioveiligheid.’

Het afscheid van Heylen is echter niet volledig. Het bestuursorgaan van VIVEE heeft beslist om de veehouder tijdelijk op te nemen als deskundige. Dit maakt dat hij nog even aanblijft als voorzitter van VIVEE.