Gezondheid

Ibr in Vlaanderen nog altijd actief: nieuwe uitbraak bevestigd

Aankoop van vee vormt een risico voor overbrengen van ibr
Aankoop van vee vormt een risico voor overbrengen van ibr

Deze week is er opnieuw een ibr-uitbraak bevestigd in West-Vlaanderen. 

Ook zijn er vier nieuwe verdachte gevallen waar onderzoek naar gedaan wordt. Daarom moeten rundveebedrijven waakzaam blijven, zo meldt de Dierenzondheidszorg Vlaanderen (DGZ). DGZ wijst erop dat in Vlaanderen insleep van ibr is geconstateerd door aankoop van vee en onveilige handelspraktijken.

Bedrijf ontdekt via extra tankmelkonderzoek

DGZ heeft op 20 maart een ‘gebied met verhoogde waakzaamheid’ ingesteld. Het gaat om de regio Middelkerke, Nieuwpoort, Diksmuide, Gistel, Koekelare, Ichtegem, Jabbeke, Zedelgem, Torhout, Kortemark. DGZ heeft contact opgenomen met alle bedrijven in de directe buurt van het besmette bedrijf alsook met contactbedrijven. Dit nieuwe geval van insleep op een gemengd bedrijf werd ontdekt via een extra tankmelkonderzoek, dat midden maart in het kader van de verhoogde waakzaamheid werd uitgevoerd op kosten van het Sanitair Fonds.

Zeven besmettingen via handel

Vanaf 1 februari 2024 tot deze week werden volgens DGZ zeven bedrijven geconfronteerd met positieve (bevestigde) aankopen, waarvan twee bedrijven ook verspreiding binnen het bedrijf hebben ervaren. Dat wijst volgens DGZ op het significant risico op  ibr-insleep bij handel én het belang van bioveiligheid.