Gezondheid

Import vee voor ibr en bvd veterinair veiliger dan binnenlandse aankoop

De kans dat een in Nederland aangekocht rund antistoffen heeft tegen ibr is 3,3 procent
De kans dat een in Nederland aangekocht rund antistoffen heeft tegen ibr is 3,3 procent

De kans dat Nederlandse veehouders met de aanvoer van runderen een dier op stal krijgen dat is geïnfecteerd met ibr of bvd is een stuk kleiner bij de import van vee dan bij een binnenlandse aankoop.

Volgens Royal GD komt dit omdat het grootste deel van de importrunderen afkomstig is uit landen met een status voor ibr en bvd die gunstiger is dan de Nederlandse status.

Lepto meer risico bij import

Voor salmonella en paratuberculose is de kans op een aangetoonde infectie bij binnenlandse aanvoer en import nauwelijks verschillend. Voor leptospirose lopen veehouders wel meer risico op insleep bij de import van runderen dan bij binnenlandse aanvoer. Dit komt omdat Nederland het enige land in Europa is waar leptospirose actief wordt bestreden.

3,3 procent besmet met ibr

GD maakte een analyse van de binnenlandse aanvoer van runderen op Nederlandse bedrijven in de jaren 2017 tot en met 2022. Deze cijfers werden vergeleken met het aantal dieren waarbij via onderzoek een infectie werd vastgesteld. Met deze cijfers werd de kans berekend op de aanvoer van een besmet dier. Deze varieerde van 0,13 procent voor leptospirose en 0,25 procent voor bvd (virus) tot 0,87 procent voor paratuberculose. Voor ibr lag de kans op insleep met 3,3 procent een stuk hoger en voor salmonella met 5,6 procent nog hoger.

Ibr levenslang risico

De kans op de aanvoer van een dier met antistoffen tegen bvd is zelfs 24 procent. ‘De betekenis en impact van een ongunstige testuitslag verschilt per aandoening’, nuanceert GD dit cijfer. Bvd-antistoffen zijn alleen relevant, omdat de kans bestaat dat dit een koe betreft die drachtig is van een dragerkalf. Een rund met antistoffen tegen ibr is echter infectieus of kan dat de rest van haar leven later alsnog worden. Maar ook voor ziekten waarvoor de kans op een aangetoonde infectie bij een dier relatief laag is, bestaat een reëel risico op insleep, omdat vaak meerdere dieren worden aangevoerd, waarschuwt GD.