Gezondheid

Koe met BSE aangetroffen op Nederlands bedrijf

BSE-besmettingen kunnen veroorzaakt worden door dierlijk eiwit in het voer. Of daar in het geval van deze besmetting ook sprake van is, wordt nog onderzocht
BSE-besmettingen kunnen veroorzaakt worden door dierlijk eiwit in het voer. Of daar in het geval van deze besmetting ook sprake van is, wordt nog onderzocht

Uit een Kamerbrief van minister Adema blijkt dat er een nieuw geval van BSE is ontdekt in Nederland. BSE (bovine spongiform encephalopathy) is ook wel bekend als gekkekoeienziekte.

Volgens de landbouwminister is de ziekte afgelopen maandag ontdekt bij een koe die overleed op het bedrijf en na overdracht aan Rendac werd onderzocht op onder andere BSE. Het positief geteste rund is dus niet in de voedselketen terechtgekomen. Het bedrijf is momenteel geblokkeerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Atypische of klassieke variant

Om welke variant van BSE het gaat, wordt nu onderzocht. Volgens Adema zijn er twee uitkomsten mogelijk. Ofwel het gaat om een atypische variant zoals die in 2011 ook werd opgemerkt, of het is de klassieke variant die sinds 1997 88 keer is voorgekomen.

In het eerste geval gaat het om een soort ouderdomsziekte van het zenuwstelsel, die kan voorkomen bij oudere koeien, maar verder geen problemen veroorzaakt voor ander vee.

Uitgebreid onderzoek naar voer en contact

Mocht onderzoek uitwijzen dat het gaat om een klassieke variant, dan zal de NVWA een oorzaakanalyse uitvoeren. Hierbij wordt vooral gekeken naar het voer. Hierin zouden bijvoorbeeld onvoldoende verhitte of verboden verwerkte dierlijke eiwitten kunnen zitten. Ook wordt op het bedrijf een bron- en contactonderzoek uitgevoerd. Als de koe besmet blijkt te zijn met de klassieke variant, dan worden haar nakomelingen geruimd, net als de dieren die hetzelfde voer hebben gehad als de besmette koe en de koeien die tegelijk met het besmette dier zijn opgefokt. Alle geruimde dieren zullen worden getest op BSE.

Strenge controle 

Door de grote problemen die BSE in de jaren negentig heeft veroorzaakt – door het eten van BSE-besmet vlees kunnen mensen de dodelijke hersenziekte creutzfeldt-jacobsyndroom oplopen – wordt er al jaren streng gecontroleerd op aanwezigheid van BSE.

Zodra de uitslag van de BSE-variant bekend is, zal minister Adema opnieuw met informatie komen.