Gezondheid

Koeien ziek door vogelgriep op Amerikaanse melkveebedrijven

Voor het eerst is er vogelgriep vastgesteld op melkveebedrijven in de VS
Voor het eerst is er vogelgriep vastgesteld op melkveebedrijven in de VS

Op drie melkveebedrijven in de Amerikaanse staat Texas en één bedrijf in Kansas zijn koeien ziek geworden als gevolg van een besmetting met hoogpathogene vogelgriep (HPAI).

Het is voor het eerst in de VS dat het vogelgriepvirus opduikt bij runderen.

Productiedaling tot 40 procent

Afgelopen weken maakten verschillende bedrijven in het noorden van Texas, de zogenoemde Panhandle, melding van onbekende ziekteverschijnselen bij koeien. Vooral oudmelkte en oudere koeien hadden last van een melkproductiedaling van 10 tot 40 procent, afwijkende mest, koorts en minder herkauwactiviteit. Ook zijn een aantal dieren gestorven. Aanvankelijk konden dierenartsen en autoriteiten geen oorzaak achterhalen. Pas toen op een bedrijf ook dode wilde vogels werden aangetroffen, werd een verband met vogelgriep gelegd. Nieuwe aanvullende tests toonden vogelgriep aan, zo meldt het Texaanse landbouwministerie. Aangenomen wordt dat besmette trekvogels de oorzaak zijn van de besmetting.

Melk van besmette bedrijven vernietigd

Landbouwmedia meldden afgelopen weken al een mysterieuze ziekte onder runderen in Texas. Opmerkelijk was dat kalveren en droge koeien niet ziek waren en het vooral tweedekalfs- of oudere dieren betrof. Na drie weken herstelde een deel van de zieke koeien weer, maar er stierven ook een beperkt aantal koeien. Texas staat bekend om de aanwezigheid van erg grote melkveebedrijven, maar het aantal dode dieren is niet bekendgemaakt. De autoriteiten melden dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Melk van besmette bedrijven wordt vernietigd en alle melk die verwerkt wordt in melkfabrieken wordt standaard gepasteuriseerd. 

Verspreiding via wilde vogels

Om verspreiding van de ziekte te voorkomen wordt het onderzoek uitgebreid. Er wordt gekeken naar de griepvariant en de besmettelijkheid ervan. Melkveebedrijven in Texas wordt geadviseerd om strenge hygiëneregels in acht te nemen. Voertuigen die het erf verlaten of arriveren moeten worden ontsmet en bezoekers moeten zo veel mogelijk worden geweerd. Ook het dragen van bedrijfskleding en het ontsmetten van schoeisel wordt aanbevolen. Maar omdat wilde vogels waarschijnlijk de oorzaak zijn van de besmetting, ligt verdere uitbreiding op de loer. Preventief ruimen van besmette veestapels is volgens het Texaanse landbouwministerie vooralsnog niet aan de orde.